„Portret de fanatic, portret de creştin”- Semnele timpului, februarie 2013

237

Fanatismul religios doare. Şi îi doare cel mai rău pe cei etichetaţi ca fanatici, printr-o generalizare cauzată de acţiunile câte unui om, care pierde viziunea creştină. Fanatici există în fiecare religie, dar tocmai despre creştini a spus Gandhi: „Îmi place Christosul vostru. Nu-mi plac creştinii voştri. Creştinii voştri sunt atât de diferiţi de Christotul vostru". De la această percepţie pleacă Corina Matei, care aprofundează subiectul fanatismului, încercând să găsească motivul pentru ca s-a format această percepţie.

Ediţia din februarie a revistei se deschide cu editorialul lui Norel Iacob, care se centrează pe discursul de învestire în funcţie a preşedintelui Barack Obama. Pentru prima dată în istoria acestor discursuri a fost rostit cuvântul „gay", care a marcat punctul culminant al discursului preşedintelui, ţinut tocmai în ziua comemorativă a lui Martin Luther King Jr.

Eliza Berzescu începe seria de articole cu un subiect care a surescitat presa internaţională în luna ianuarie, un subiect care a răsculat sufletele indienilor şi i-a scos cu zecile de mii în stradă. În ţara în care o femeie este violată la fiecare 20 de minute, moartea unei tinere studente în urma unui asemenea abuz a pus capac societăţii rupte între tradiţia patriarhală şi modernitate.

Marius Necula scrie despre unul dintre cele mai importante fenomene care a lovit biserica creştină în anul tecut. Numărul persoanele neafiliate religios a crescut într-o asemenea măsură, încât potrivit sondajelor de opinie, neafiliaţii alcătuiesc în prezent cel mai mare al treilea grup religios în lume, după creştini şi musulmani.

Un eveniment important în lumea creştină, dar puţin interesant pentru publicul larg din România: Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Acesta este subiectul articolului semnat de Adrian Neagu care explică pe îndelete ce se întâmplă la evenimentul anual, cum se prezintă cele peste 300 de biserici şi confesiuni creştine şi care este lecţia practică de ecumenism predată cu această ocazie.

„De ce există ceva în loc de nimic?". Aceasta este întrebarea la care răspunde Clifford Goldstein în articolul „Teoria BIG BANGULUI". Arătând greşeala din spatele conceptului de univers etern, autorul atrage atenţia că trebuie să fim mereu atenţi la „cât de strâns ne legăm credinţa de ştiinţă, chiar şi atunci când ştiinţa sprijină convingerile noastre, şi cu atât mai mult atunci când le contrazice."

Un interviu cu scriitorul şi jurnalistul Mark Kellner, editorul de ştiri al publicaţiilor Adventist Review şi Adventist World este următorul articol, realizat de Adrian Bocăneanu. Viaţa lui profesională bifează cotidiane importante precum The Washington Post şi Time, iar viaţa de credinţă, care a început dinainte de 13 ani, când trebuia să intre în religia şi comunitatea mozaică, este la fel de interesantă.

Pentru rubrica „proiectul lunii", Alina Kartman a ales să scrie despre Hospice, Casa Speranţei, o organizaţie nonguvernamentală de caritate, care funcţionează de douăzeci de ani în România şi este prima unitate de îngrijire paliativă din ţara noastră şi un centru de excelenţă în domeniu, pentru Europa de Est. Află tot ce trebuie să ştii despre îngijirea paliativă şi serviciile Casei Hospice, citind acest articol.

Un „mic tratat despre tine" a scris Irina Cristescu. Vorbind despre eşec, succes, voinţă, situaţii imposibile şi victorii, autoarea trece prin toate punctele-cheie care modelează şi definesc viaţa fiecărui om, oferind şi un mini ghid cu paşii care trebuie luaţi pentru a trece de la o perioadă de criză la victorie.

Florin Lăiu închide seria de articole repovestind istoria lui Iov într-o lumină nouă. Redând coloritul local, cu tot cu numele originale ale protagoniştilor, autorul spune „Povestea fericitului Ayyub", care la prima citire pare cunoscută, dar totodată atât de diferită de varianta din Biblie, încât este o desfătare să descoperi la sfârşit că sunt una şi aceeaşi.