Cine va asigura „interimatul" între papi?

11

Benedict al XVI-lea va înceta să fie papă începând cu 28 februarie, orele 20:00, iar la Vatican va începe o perioadă de „sede vacante" - o expresie latină care înseamnă că Sfântul Scaun este liber. Cine va conduce Vaticanul până când noul papă va fi ales?

Cardinalul şambelan, italianul Tarcisio Bertone, va deveni, după demisia lui Benedict al XVI-lea, un fel de „papă interimar", însărcinat cu administrarea Bisericii până la alegerea noului Suveran Pontif, urmând să exercite puteri net reduse, conform Religion News.

Toţi oficialii de rang înalt din aparatul administrativ al Sfântului Scaun- Curia romană – renunţă la funcţiile lor la moartea Papei, potrivit Constituţiei apostolice „Universi Dominici Gregis", promulgată în 1996 de către Papa Ioan Paul al II-lea. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul unei demisii.

Doar cardinalul şambelan rămâne în post, având însă putere limitată. El nu poate lua nicio decizie a cărei validitate să depăşească perioada „sede vacante" sau care să afecteze prerogativele exclusive ale papei, ca de exemplu numirea de cardinali. El este însărcinat să administreze Vaticanul şi, cu ajutorul cardinalilor prezenţi, reuniţi în Congregaţia Generală, stabileşte data funeraliilor, în cazul decesului unui papă, şi pe cea a convocării Conclavului în vederea alegerii noului papă.

Numărul doi al Vaticanului, Tarcisio Bertone, în vârstă de 78 de ani, a fost numit şambelan în aprilie 2007. Originar din Romano Canavese, o mică localitate din Piemont, a colaborat timp de şapte ani (1995-2002) cu Joseph Ratzinger în perioada în care acesta a fost prefect al Congregaţiei Credinţei, după care a fost numit, în 2006, secretar de Stat al Vaticanului, un fel de „şef al guvernului" Sfântului Scaun.