Convingerea care poate schimba istoria unei naţiuni. Convertirea lui Adoniram Judson

258

La vârsta la care, astăzi, cei mai mulţi tineri încă locuiesc cu părinţii și încearcă să stoarcă fiecare picătură hedonistă din adolescenţa pe care și-o întârzie cât de mult mai pot, Adoniram Judson se îmbarca spre Burma, fiind primul misionar protestant trimis în afara ţării de America de Nord. Se întâmpla în 1814, când Judson avea 25 de ani.

Adoniram Judson s-a născut în Massachusetts, în 1788, în familia unui pastor congregaţionalist, însă avea să părăsească credinţa în care a fost crescut. Unii biografi spun că lucrul acesta s-ar fi întâmplat după ce l-a cunoscut pe Jacob Eames, un deist devotat scepticismului. Judson și Eames au devenit prieteni foarte buni, iar schimbul de idei dintre ei l-a determinat pe Adoniram să devină tot mai pasionat de filosofia franceză. În anul care a urmat absolvirii facultăţii, Adoniram Judson a deschis o școală pentru fete și a redactat două manuale (de gramatică și matematică).

Alţii relatează accentuând mai mult suferinţa pe care i-a provocat-o moartea surorii lui mai mici. În jurnalul lui, Judson nota în seara de 13 septembrie 1796 că, după ce tatăl lui i-a dat vestea că Mary a murit, s-a gândit imediat la ultima predică a tatălui, cea în care spunea că până și bebelușii trebuie să hotărască să devină creștini, altfel ajung în iad. „Mesajul lui nu mi-a sunat drept atunci, însă acum m-a înfuriat. Am devenit atât de furios pe tata și credinţele lui, încât l-am respins pe Dumnezeu. Nu voiam să am nimic de-a face cu Dumnezeul pe care Îl descria tatăl meu, acel Dumnezeu care putea să o trimită pe surioara mea nevinovată în iad.”

Paradoxal, tot un deces a fost și acela care l-a întors pe Adoniram Judson la credinţă. Într-o noapte din timpul unei călătorii într-un oraș micuţ, Judson a fost cazat la un han, în singura cameră care mai era disponibilă la acel moment: una în vecinătatea unei camere în care se afla un om pe moarte. Auzind respiraţia grea a celui ce trăgea să moară, Judson s-a descoperit încolţit de întrebări: „Este omul acesta pregătit să moară? Asta e tot ce contează acum. Eu sunt?”.

Însă vocea prietenului lui Jacob Eames îi răsuna ironic în minte: „Serios, Judson? Chiar atât de slab ești? Chiar ai fost lider de promoţie la Universitatea Brown? Și te sperii de niște superstiţii religioase?” Judson a pendulat toată noaptea între frică și rușinea de a-i fi frică, până ce gemetele din camera alăturată s-au oprit. Apoi a reușit să adoarmă. A doua zi, dimineaţă, Judson s-a trezit eliberat de frământările de cu o noapte în urmă și s-a dus la recepţie să se intereseze ce se întâmplase cu omul din camera de lângă. „A murit” a fost răspunsul sec pe care i l-a dat recepţionerul. „Știţi cine era?” a investigat Judson. „Da, un tânăr student la o facultate din Providence. Se numea Eames, Jacob Eames.”

Paralizat de veste, Judson a mai zăbovit în han câteva ore bune. Mai târziu avea să scrie despre acel moment: „Pierdut. Prin moarte, Jacob Eames a fost pierdut – irevocabil pierdut. Pierdut pentru prietenii lui, pentru lume, pentru viitor. Pierdut ca o pală de fum care se pierde în infinitatea aerului. Dacă opiniile lui Eames erau adevărate, nici viaţa, nici moartea lui n-aveau niciun sens… Dar dacă Eames greșise? Dacă Scripturile aveau dreptate și Dumnezeul personal există?… ”

În 1808, în timp ce urma cursurile seminarului teologic Andover, Judson a hotărât să își consacre viaţa lui Dumnezeu și, în ultimul an de facultate, a devenit misionar. Pasiunea lui pentru salvarea oamenilor din necredinţa care i-ar fi putut duce în iad l-a motivat puternic pe tânărul Judson să călătorească în afara continentului american și să ducă Evanghelia celor care nu o cunoșteau. Așa a ajuns în India, dar mai ales în Burma, unde avea să stea 33 de ani înainte să revină în America pentru o scurtă perioadă de timp. Judson a murit în Burma, în 1850, lăsând în urma lui o moștenire incontestabilă.

Când a sosit în Burma, și-a fixat ca obiectiv să traducă Biblia în birmaneză și să formeze o biserică de 100 de membri până va muri. La moartea lui, reușise să traducă Biblia și să fondeze 100 de biserici, cu peste 8.000 de credincioși. În mare parte datorită influenţei lui, Myanmarul este a treia cea mai mare comunitate de credincioși baptiști din lume, după SUA și India. În fiecare lună iulie, bisericile baptiste din Myanmar sărbătoresc „Ziua Judson”, comemorând sosirea misionarului în ţară.