Ce spune Coranul despre Ramadan

1632

Ramadanul reprezintă o sărbătoare islamică ce constă într-o lună rezervată pentru post, menită să ofere credincioșilor musulmani un timp de reflectare la propria viaţă, în timp ce se abţin de la fapte rele. Anul acesta, postul Ramadanului a început pe data de 9 iulie.

 

Postul fizic constituie un mod de a învăţa cum să ţii sub control pornirile trupului și de a intra în pielea celor care nu au ce mânca în mod obișnuit. Dar ce spune Coranul în mod specific despre post? Iată câteva citate, selectate de Huffington Post:

„‎O, voi cei care credeţi, v-a fost statornicit vouă Postul [As-‎Siyam], așa cum le-a fost prescris ‎și celor dinaintea voastră. Poate că ‎veţi fi cu frică!‎ ‎Pentru puţine zile, însă, acela dintre voi care este bolnav sau în călătorie [va posti] un număr [egal] de alte zile. Va trebui ca aceia care sunt în stare [să postească, dar nu o fac] să dea în compensare hrană pentru cel sărman. Acela care de bunăvoie va da și mai mult [în compensare], bine va fi pentru el. Dar să postiţi este și mai bine pentru voi, dacă pricepeţi!

‎[Aceste zile sunt] luna Ramadan, în care a fost trimis Coranul, ‎drept călăuză pentru oameni, ‎dovezi limpezi pentru drumul cel drept ‎și Îndreptar [Al-Furqan]. Și oricare dintre voi care este prezent ‎în ‎această lună, să o ţină ca Post, iar cel care este bolnav sau în călătorie [să postească] un număr [egal] de alte zile. Allah vă voiește ușurarea, nu vă voiește împovărarea și să împliniţi acest număr și să-L premăriţi pe Allah, pentru că vă călăuzește pe calea cea bună. Poate că veţi fi mulţumitori!" (Surat Al-Baqara, 2:183-185)

„[…] Mâncaţi și beţi până când puteţi să deosebiţi firul alb de firul negru, la revărsatul zorilor! Apoi ţineţi postul până noaptea […]"(Surat Al-Baqara, 2:187)

„Musulmanilor și musulmancelor, drept credincioșilor și drept credinioaselor, celor supuși și celor supuse, celor iubitori de adevăr și celor iubitoare de adevăr, celor statornici și celor statornice, celor smeriţi și celor smerite, celor ce dau milostenii și acelora [dintre femei] care dau milostenii, celor care postesc și acelora [dintre femei] care postesc, celor care își păzesc castitatea lor și acelora [dintre femei] care și-o păzesc, celor care-L pomenesc pe Allah mereu și acelora [dintre femei] care-L pomenesc, Allah le-a pregătit iertare și răsplată mare" (Surat Al-Ahzab 33:35)

CITEȘTE ȘI: 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Ramadan