Creaţionistul Ken Ham: Noe a luat și dinozauri în Arcă

352

Noe a luat cu el dinozauri pe arcă, susţine creaţionistul Ken Ham, președintele organizaţiei Answer in Genesis și fondatorul Muzeului Creaţiei. Opinia lui, ironizată de unele voci din presă, a fost contrazisă și de alţi colegi teologi creaţioniști.

„Evoluţia a folosit dinozaurii mai mult decât orice, pentru a îndoctrina copiii să creadă ideile privind evoluţia care a avut loc de-a lungul a milioane de ani. Evoluţia pretinde că dinozaurii au evoluat pe parcursul a peste 200 de milioane de ani. Că niciun om nu a trăit în același timp cu ei… că un eveniment misterios a dus, în final, la dispariţia dinozaurilor", spune Ham într-un videoclip de promovare a Muzeului Creaţiei, intitulat „Ce s-a întâmplat cu adevărat cu dinozaurii" și postat luni pe YouTube.

„Biblia oferă o cu totul altă poveste. Dumnezeu ne spune că El a creat toate animalele de pe uscat în aceeași zi în care a creat omul, acum aproximativ 6.000 de ani și chiar că pe Arca lui Noe erau dinozauri, pentru că Dumnezeu i-a spus lui Noe să ia perechi din fiecare fel de animal de pe pământ. Vedeţi, dinozaurii nu sunt nicidecum un mister, dacă acceptăm raportul biblic privind creaţia", a mai adăugat Ham.

Un editorial publicat de Slate anul trecut ironiza însă tocmai această încercare de „răscumpărare a dinozaurilor" din mâna „umaniștilor seculari" care au ţinut dinozaurii ostateci timp de zeci de ani, notează Christian Post. „Creaţioniștii, în viziunea lui Ham, ar trebui să folosească dinozaurii ca principală atracţie pentru a convinge publicul să se îmbibe în poșirca religioasă pe care el și organizaţia lui o comercializează. Dinozaurii sunt un simbol improbabil pentru fundamentalismul religios", notează usturător editorialiștii Slate.

O reacţie de care reprezentanţii muzeului nu se arată surprinși: „răspunsul obișnuit este, ei bine, ca voi încercaţi să îi atrageţi pe copii la muzeu ca să îi învăţaţi lucruri în care noi nu credem. Ceea ce e, probabil, adevărat", susţine Michael Zovath, vice-președintele muzeului. „Dar muzeele seculare și cele mai multe muzee de istorie naturală organizează câte o expoziţie cu dinozauri încercând să îi înveţe pe copii lucruri în care noi nu credem."

 În acest punct, discuţia s-ar relativiza și mai mult, dacă voci distincte nu ar adopta perspectiva creaţionistă, dintr-un cu totul alt unghi. „Câteodată, în zelul lor de a se lupta cu 'dușmanul', creștinii se lasă atrași pe poziţii care, în cele din urmă, dăunează cauzei lor," este de părere dr. Timothy Standish, cercetător în cadrul Geoscience Research Institute din SUA. „În realitate, noi, fiind în postura de credincioși convinși de raportul biblic privind creaţia, putem vedea datele cu o obiectivitate mai mare decât prietenii evoluţioniști, pentru că noi nu avem devoie de 'verigi lipsă' pentru a ne alimenta credinţa că viaţa a fost creată. Interesul nostru privind natura izvorăște dintr-un interes privind darul pe care ni l-a oferit Creatorul nostru și ceea ce poate spune acest dar despre El. Creaţioniștii nu au nevoie de natură pentru a le confirma o teorie despre originea vieţii; natura este studiată ca o revelaţie a Creatorului pe care deja Îl cunoaștem. Atunci când acest unghi este abandonat, motivaţia noastră (a creștinilor, n.r.) devine reacţionară, iar cei care au o perspectivă diferită asupra vieţii și asupra locului nostru în ea ajung să stabilească agenda pentru discuţie."

Dr. Raul Esperante, coleg cu Standish la Geoscience Research Institute, merge și mai departe afirmând că „Scriptura nu menţionează existenţa dinozaurilor – cel puţin nu așa cum îi înţelegem noi – nici înainte, nici după Potop." Însă, adaugă el, „faptul că Biblia nu îi menţionează nu este o dovadă că ei nu au existat niciodată. Ceea ce nu putem explica nu este ceva neapărat lipsit de existenţă, ci pur și simplu încă un subiect, printre multe altele, despre care Biblia nu spune nimic și care furnizează întrebări fascinante pe care le putem studia folosind informaţiile fosile sau alte date. (…) Dinozaurii nu provoacă și nici nu compromit credinţa noastră în învăţăturile Bibliei."