Creștin și musulman, dușmani de moarte, lucrează azi împreună

272

Orașul Kaduna este traversat de un râu. De o parte și cealaltă se află creștinii și musulmanii. Conflicte violente au existat în acest oraș începând cu anii 1990, soldate cu zeci de mii de victime. Astăzi, pastorul James Wuye și imamul Muhammad Ashafa construiesc un pod peste acest râu de violenţă, prin lucrarea pe care o fac împreună la Interfaith Mediation Centre (Centru de Mediere Interreligioasă). Cei doi însă nu au lucrat dintotdeauna împreună. Au fost dușmani de moarte până într-o zi, când căile lor spirituale i-au adus în același loc.

James Wuye s-a născut în statul Zamfara și a urmat școala teologică din Kaduna, iar ulterior a studiat la Vision International University în California, unde și-a obţinut masteratul în teologie. Crescut baptist, acesta s-a convertit la catolicism, fiindcă școlile pe care le-a frecventat erau catolice. Câţiva ani mai târziu s-a convertit din nou, de această dată la penticostalism (Assemblies of God Church), biserică în cadrul căreia a devenit pastor. Activitatea lui entuziastă și pasiunea pentru creștinism l-au determinat să preia conducerea unui grup militant creștin în 1992.

Muhammad Ashafa s-a născut în statul Mani Katsina. Sub îndrumarea spirituală a tatălui său, a dus mai departe tradiţia credinţei musulmane, Muhammad fiind a 13-a generaţie de imami. Întreaga familie a încercat, de-a lungul generaţiilor, să construiască și să întărească comunitatea. Dar, odată cu revoluţia iraniană din 1979, aceștia s-au dedicat mișcării de reformă și au căutat să purifice comunitatea. Acest lucru a dus la preluarea conducerii organizaţiei dedicate luptei împotriva creștinilor de către Muhammad.

La începutul anilor ’90, Kaduna se alătura conflictului dintre creștini și musulmani, deja existent în restul Nigeriei. Cei doi lideri religioși fundamentaliști îi educau pe tinerii militanţi să îi ucidă și să îi intimideze pe cei din tabăra adversă. De altfel, ambii conducători își plănuiau moartea unul altuia.

Cu ocazia unui atac al grupului de creștini, doi verișori ai lui Muhammad au fost uciși și mentorul său a fost bătut, apoi aruncat într-o fântână și acoperit cu pietre. În cele din urmă, a murit sufocat. Muhammad a căutat apoi să se răzbune și a trimis un grup de tineri pe urmele lui James. Nu au reușit să-l ucidă, dar cineva i-a tăiat mâna dreaptă cu o macetă.

„Eram plin de răzbunare. Mă decisesem să-l elimin, să elimin tot grupul său, pentru că făcuseră un păcat de neiertat”, povestește Muhammad, citat de PRI.

Prima întâlnire dintre cei doi lideri religioși nu a fost plănuită, dar, cu siguranţă, nu a avut loc la întâmplare, conform spuselor celor doi într-un interviu acordat Berkely Center.

Sfârșitul dușmăniei

În 1995, UNICEF a organizat o întâlnire pentru imunizarea copiilor împotriva poliomielitei, în casa guvernatorului. La această întâlnire au fost invitaţi delegaţi ai diferitelor secte și confesiuni active în Nigeria.

Jurnalistul Idriaz Musa, care îi cunoștea îndeaproape atât pe Muhammad, cât și pe James, a profitat de această ocazie și i-a adus pe cei doi împreună, zicându-le „Știu că voi doi aveţi capacitatea de a face pace în acest stat. Vreau să vorbiţi.” După o discuţie politicoasă despre vreme și starea de bine, cei doi au stabilit o întâlnire și așa și-au început călătoria comună. Totuși lucrarea lor nu ar fi fost posibilă dacă cei doi credincioși nu ar fi ajuns în acest punct comun, de colaborare, în mod separat.

Cu 3 ani înainte, inima lui Muhammad a fost mișcată de o predică despre călătoria profetului Mohammed spre Taif, când profetul i-a spus îngerului Gabriel: „Domnul meu, iartă poporul meu, nu știu ce fac.”

Imamul care predica a continuat citând din Coran, sura 41, versetele 36-42, al căror rezumat ar fi: „Schimbă răul în bine… Nimeni nu va avea curajul să fac asta, cu excepţia oamenilor perseverenţi… Dacă faci aceasta, cei mai mari dușmani vor deveni cei mai buni prieteni.” „În acel moment, am fost eliberat”, relatează Ashafa.

În mod asemănător, James a avut o schimbare de inimă. În cadrul unei conferinţe, un alt pastor i-a spus: „Nu poţi predica Evanghelia lui Iisus cu ură în inimă.” James povestește că „acela a fost punctul meu de întoarcere. Atunci am fost schimbat cu adevărat și m-am deschis la ideea de a ierta și de a lucra pentru a opri crimele.”

Începutul prieteniei

Astăzi, cei doi conduc Centrul de Mediere Interreligioasă, au emisiune TV împreună (Pastorul și imamul) și sunt foarte populari în Nigeria, sunt văzuţi ca doi fraţi. Eforturile lor au culminat într-o conferinţă internaţională de pace condusă de guvernatorul Ramalan Yero.

„Acești doi domni lucrează împreună pentru a asigura pace între creștini și musulmani, nu doar în Nigeria, ci și pe întregul continent”, a declarat guvernatorul Kadunei. Cu toate că nu au susţinere totală din partea grupărilor religioase pe care le reprezintă, cei doi lideri continuă să lucreze și să ducă mesajul păcii în Nigeria, Kenia, Egipt, Sudan, Burundi, Lebanon și Sierra Leone, prin intermediul conferinţelor și a unui documentar despre povestea lor umitoare.

„Eu nu sunt creștin și nu vreau să devin creștin. James nu e musulman și nu vrea să devină musulman. Dar înţelegem că religia este despre construirea de poduri. Ceea ce ne dă putere să continuăm este angajamentul spiritual pe care îl avem faţă de Dumnezeu, de a face lumea un loc mai bun”, a concluzionat Muhammad.

Sursa foto: www.rnw.nl