Assange și Snowden, despre „lumea fictivă” în care trăim

62

Julian Assange și Edward Snowden au ţinut fiecare câte un discurs via Skype, respectiv Google, din confortul propriilor sanctuare unde se ascund de autorităţile americane, atrăgând atenţia asupra complexităţii acţiunilor de spionaj și cerându-le oamenilor să facă ceva în privinţa asta.

Assange, care se ascunde de ani de zile în Ambasada Ecuadorului din Londra, a început prin a spune că Agenţia Naţională de Securitate a SUA a devenit o agenţie coruptă, care deţine prea multă putere, sugerând chiar că și președintele Barack Obama ar fi îndepărtat de la putere dacă ar încerca să închidă agenţia. Assange sugerează că agenţia are destule informaţii incriminatorii despre oricine, pentru a-și asigura funcţionarea necontrolată pe mai departe.

Assange vorbește despre WikiLeaks și ale grupuri asemănătoare ca despre „luptători pentru libertate” într-o etapă în care guvernele deţin, de fapt, ceea ce ar trebui să fie spaţiul online privat al cetăţenilor, citează CNN.

„Acum că internetul s-a contopit cu societatea umană, legile societăţii ar trebui să fie aplicate și internetului”, le-a spus Assange celor adunaţi la Festivalul South by Soutwest, în Austin, Texas (SUA). Dar, din cauza faptului că guvernele ţin atâtea informaţii secrete, oamenii nu au acces la „imaginea de ansamblu”. Trăim într-o lună pe care nu o înţelegem, într-o reprezentare fictivă a lumii, în care „adevărata natură a structurilor de putere a guvernelor este ascunsă”, spune Assange.

La rândul lui, Edward Snowden, care se ascunde într-o locaţie secretă din Rusia, le-a cerut prin discursul său experţilor în internet și programare să producă tehnologii de comunicare criptate, pe care să le poată folosi oricine.

Snowden a spus că de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 priorităţile Statelor Unite s-au schimbat de la protejarea informaţiilor la distrugerea barierelor de securitate a căilor de comunicare. „Când ești acea ţară din lume care te asemeni cu un mare seif plin de informaţii, nu are niciun sens să lansezi atacuri toată ziua și să nu îţi aperi niciodată seiful”, citează BBC.

Și el a criticat Agenţia Naţională de Securitate a SUA ca fiind ineficientă și o cheltuitoare de mari resurse. În loc să colecteze o masă de date, ar trebui să se concentreze doar pe persoanele de interes. Aici, Snowden a adus aminte de fraţii Tsarnaev, responsabili de atacul de la Boston, și care ar fi putut fi opriţi dacă resursele ar fi fost folosite în direcţia corectă.

Discursul său, mediat de către propriul avocat, nu a fost lipsit de critici. Congressmanul Mike Pompeo a scris o scrisoare deschisă către organizatorii conferinţei, cerându-le „să nu îi ofere lui Snowden o platformă pentru a-și face reclamă”. Singura calificare aparentă a sa este „dispoziţia de a fura de la propriul guvern și de a fugi sub protecţia primului amendament, în Rusia lui Vladimir Putin”.

Ca răspuns, Wizner, consilier juridic a lui Snowden, a replicat că deși protejarea libertăţilor de expresie este „în general mai puternică în SUA decât în Rusia, dacă este o singură persoană în dreptul căreia acest lucru nu este adevărat, este Ed Snowden”.

Foto: captură Youtube

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.