Creștinii și musulmanii colaborează pentru combaterea sclaviei

83

Luni, 17 martie, Vaticanul a anunţat cel mai mare proiect interreligios de combatere a sclaviei moderne, numit Global Freedom Network. La acesta participă diferiţi lideri catolici, anglicani şi musulmani, notează Huffingtonpost.

Această iniţiativă are ca scop eradicarea sclaviei moderne, manifestată prin exploatarea copiilor și a femeilor prin muncă și abuzuri sexuale, dar și înrolarea forţată a minorilor. Sclavia modernă afectează aproximativ 29 de milioane de persoane în întreaga lume.

Global Freedom Network luptă pentru ca atât guvernele, cât şi alte instituţii să ia măsuri în această direcţie şi să lupte împotriva sclaviei moderne. Cei care participă la această iniţiativă au întocmit un plan de acţiune pe 5 ani, ale cărui obiective sunt să convingă grupul G20 să condamne sclavia modernă, să determine 50 de corporaţii să lupte împotriva sclaviei, verificând reţelele sale de producţie, şi să convingă 160 de guverne să susţină un program de 7 ani prin care să colecteze fonduri în valoare de 100 de milioane de dolari pentru programe antisclavie.

Ideea acestei iniţiative îi aparţine miliardarului australian Andrew Forrest, care a fondat în anul 2012 Walk Free Foundation, pentru a lupta împotriva sclaviei. Walk Free Foundation a publicat anul trecut Global Slavery Index, un document prin care relevă faptul că peste 29,8 milioane de persoane sunt afectate, într-un fel sau altul de sclavia modernă: copii care lucrează la recolectarea de cacao în Coasta de Fildeș, femei vândute pentru a se prostitua în Moldova, copii obligaţi să cerşească în Haiti şi alte cazuri asemănătoare.

Coordonatorii acestui proiect invită şi alte biserici şi confesiuni creştine să se alăture acestei iniţiative şi să o sprijine. Se pare că, în ciuda eforturilor realizate până în prezent, traficul de fiinţe umane este în creştere, iar victimele acesteia nu se află doar în cele mai sărace ţări din lume, ci și în cele mai bogate. În manifestul Global Freedom Network este subliniat faptul că sclavia modernă, în oricare din modalităţile ei, reprezintă o crimă împotriva umanităţii, care nu face altceva decât să contribuie la dezumanizarea şi degradarea ei.

În afară de fonduri şi de alte măsuri de care este nevoie, Global Freedom Network va folosi şi „instrumentele” credinţei: rugăciunea, postul şi binefacerea. De asemenea, va fi desemnată o zi pentru rugăciune pentru victimele sclaviei moderne şi pentru eliberarea lor, potrivit informaţiilor furnizate de Vatican.