Papa: Dumnezeu nu e iraţional, ci supraabundenţă de sens

153

„Credinţa ne face să descoperim că întâlnirea cu Dumnezeu valorizează, perfecţionează şi înalţă ceea ce există adevărat, bun şi frumos în om", a spus Papa Benedict al XVI-lea în cadrul audienţei generale de miercuri, din seria de cateheze despre credinţă.

„Se întâmplă astfel că, în timp ce Dumnezeu se revelează şi se lasă cunoscut, omul ajunge să ştie cine este Dumnezeu şi, cunoscându-L, se descoperă pe sine însuşi, propria origine, propriul destin, măreţia şi demnitatea vieţii umane," a explicat Suveranul Pontif celor strânşi în Aula Paul al VI-lea pentru a participa la evniment.

Respingând gândirea fideistă, care susţine că „voinţa crede împotriva raţiunii", Papa Benedict a spus că Dumnezeu nu este o fiinţă abstractă, ci un mister. „Misterul, la rândul său, nu este iraţional, ci supraabundenţă de sens, de semnificaţie, de adevăr. Dacă, privind la mister, raţiunea vede întuneric, nu este pentru că în mister nu există lumină, ci mai degrabă pentru că există prea multă lumină. Aşa ca atunci când ochii omului se îndreaptă direct spre soare pentru a-l privi văd numai întuneric; dar cine ar spune că soarele nu este luminos, ba chiar izvorul luminii? Credinţa permite să privim 'soarele', pe Dumnezeu, pentru că este primire a revelaţiei Sale în istorie şi, ca să spunem aşa, primeşte cu adevărat toată luminozitatea misterului lui Dumnezeu, recunoscând marele miracol: Dumnezeu S-a apropiat de om, s-a oferit cunoaşterii lui, binevoind să se aplece până la limitele raţiunii sale de creatură."

Pontiful a mai spus că harul lui Dumnezeu luminează raţiunea, credinţa fiind un puternic impuls pentru căutarea adevărului, relatează Catholica.org. Papa a avertizat, de asemenea, despre prejudecata falsă a unor gânditori moderni conform căreia raţiunea umană ar fi blocată de dogmele credinţei. „Este adevărat exact contrarul […] Intelectul şi credinţa, în faţa Revelaţiei divine, nu sunt străine sau antagoniste, ci sunt amândouă condiţii pentru a-i înţelege sensul, pentru a-i recepta mesajul autentic, apropiindu-ne de pragul misterului," a subliniat Papa.