Fumatul „degenerează creierul”, afectând și sănătatea psihică

274

Se știe despre factorii care ţin de stilul de viaţă (alimentaţia, sportul) că au impact asupra sănătăţii fizice. Oamenii de știinţă implicaţi într-un studiu despre fumat spun însă că de stilul nostru de viaţă depinde și sănătatea noastră psihică.

Mens sana in corpore sano beneficiază de sprijinul unui nou studiu care arată cât de conectate sunt sănătatea fizică și cea psihică. Potrivit unui studiu efectuat de cercetători de la King's College din Londra, fumatul poate „strica" creierul, distrugând memoria, capacitatea de învăţare și de gândire.

Studiul a analizat starea de sănătate a 8.800 de persoane cu vârste peste 50 de ani și a arătat că supraponderalitatea și problemele de tensiune arterială sunt adesea asociate cu declinul mental.

Cercetătorii de la King's College au urmărit să vadă dacă există vreo legătură între riscul ridicat de infarct sau atac cerebral și starea în care se află creierul. Astfel că au colectat date despre sănătatea fizică (prin măsurarea colesterolului, a tensiunii arteriale și a indexului de masă corporală), precum și despre sănătatea psihică (aplicând exerciţii de gândire) o dată la patru ani, în trei rânduri.

Rezultatele, citate de BBC, au indicat o puternică asociere între riscul general de infarct sau atac cerebral și declinul cognitiv, sugerând că persoanele cu cel mai mare risc prezentau cele mai multe simptome de declin. Testele au arătat, de asemenea, și o asociere semnificativă între fumat și punctajul scăzut la testele de gândire.

„Declinul cognitiv este din ce în ce mai răspândit printre oamenii în vârstă și, în cazul a numeroși oameni, interferează cu activităţile de zi cu zi și cu starea lor de bine," a declarat unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu, dr. Alex Dregan. „Am identificat un număr de factori de risc ce ar putea fi asociaţi cu o accelerare a declinului cognitiv," a mai spus medicul, oferind însă și o veste bună: „Toţi acești factori pot fi modificaţi". El a adăugat că „este nevoie să conștientizăm oamenii cu privire la necesitatea de a face schimbări ale stilului de viaţă, din cauza riscului de declin cognitiv."

„Studiile au arătat în repetate rânduri existenţa unei legături între fumat și o tensiune arterială ridicată, ceea ce crește riscul declinului cognitiv și al demenţei, iar această cercetare se adaugă listei de dovezi," a declarat dr. Simon Ridley, reprezentant al organizaţiei Alzheimer Research din Marea Britanie.

„Aceste rezultate scot în evidenţă importanţa îngrijirii sănătăţii cardio-vasculare după vârsta a doua," a mai spus medicul.

O declaraţie oficială din partea organizaţiei Alzheimer Society comentează studiul subliniind că „toţi știm că fumatul, tensiunea ridicată, nivelul mare de colesterol și un index ridicat al masei corporale fac rău la inimă. Această cercetare se adaugă numeroaselor dovezi care arată că acestea dăunează și minţii."

Specialiștii estimează că, în următorii ani, unul din trei oameni peste 65 de ani va suferi de demenţă. Însă există acţiuni care pot combate această estimare. „O dietă echilibrată, menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, efectuarea regulată de exerciţii fizice, măsurarea tensiunii și verificarea nivelului de colesterol, precum și abstinenţa de la fumat, toate pot face diferenţa," conchid experţii.