Trei teorii care arată sfârşitul lumii în 28 de zile…sau nu?

254

În mai puţin de o lună, lumea întreagă aşteaptă să vadă sfârşitul lumii. Mijlocul prin care acesta va avea loc rămâne încă un mister pentru mulţi oameni, care sunt astfel tentaţi să dea crezare speculaţiilor. Deşi modul în care apocalipsa va avea loc diferă, câteva teorii converg spre aceeaşi dată, şi anume 21 decembrie.

Fie că e vorba de o distrugere totală, o renaştere sau de o răpire de către extratereştii, scenariile despre apocalipsă vorbesc despre finaluri sau începuturi, dar în orice caz de transformări uimitoare.

Cea mai populară teorie cu privire la sfârşitul lumii aparţine civilizaţiei mayaşe, speculaţii despre care s-au scris până acum pagini întregi. Este probabil cea mai cunoscută teorie care vorbeşte, în realitate, despre sfârşitul unui ciclu şi începutul unuia nou. În plus, susţinătorii acestei teorii leagă calandarul de o serie de evenimente astronomice, precum alinierea soarelui, Pământului şi a centrului Căii Lactee.

Unii susţinători ai culturi mayaşe consideră că mayaşii au decodificat codul universului, care este asemănător cu codul binar folosit de computere. Aceştia ar fi folosit serii de 1 şi 0 pentru a realiza calendarul şi hărţi cosmice, ceea ce – susţin ei – că ar oferi credibilitate teoriei.

O altă teorie care arată spre data de 21 decembrie este cea legată de I Ching (Cartea Schimbărilor). I Ching (Cartea schimbărilor) face parte din cele 5 clasice, cărţi canonice care constituie baza culturii şi tradiţiei chineze. Mai mult chiar, I Ching este cea mai veche dintre ele. În ciuda faptului că azi se insistă pe aspectul filozofic al cărţii, lucrarea a fost utilizată din cele mai vechi timpuri ca oracol, care oferă informaţii despre evoluţia evenimentelor în timp, despre rezultatul pozitiv sau negativ al acţiunilor consultantului. Cartea era utilizată de suverani şi prinţi, în general de persoane cu influenţă din staff-ul suveranilor chinezi.

I Ching vorbeşte despre un sfârşit urmat de o înnoire. Cartea foloseşte de asemenea un cod binar în previziunile pe care le face, iar calendarul inclus indică spre acelaşi 21 decembrie de anul acesta.

O a treia teorie legată de 21 decembrie îi aparţine profetului psihedelic Terrance McKenna, care a emis teoria undei temporale zero. Această teorie făcea corelaţie între diferite evenimente din istorie. Astfel, el a calculat că sfârşitul lumii va veni înainte de data de 21 decembrie, după care a revenit asupra ideii şi a admis că mayaşii au fost mai precişi în calculele lor.

Despre sfârşitul lumii, McKenna face o serie de speculaţii. Astfel, sfârşitul lumii ar veni sub forma unui găuri negre care ar înghiţi Pământul, al unei coliziuni cu o planetă numit cataclismul Nibiru, mişcării polilor Pământului ceea ce ar duce la distrugerea planetei, alinierii planetelor, unei raze de soare foarte puternice care ar carboniza galaxia noastră sau unor alte cataclisme pe care el nu le numeşte.

În afara acestor teorii şi speculaţii, creştinismul menţionează un sfârşit al lumii, dar nu indică o dată anume. Escatologii creştini obişnuiesc să arate, în schimb, spre o serie de evenimente ce marchează sfârşitul lumii, văzute ca avertizări, care se găsesc în Cartea Apocalipsa din Biblie, al cărei autor este apostolul Ioan. Acestora li se adaugă şi capitolul 24 din Evanghelia după Matei, care menţionează ca semne ale timpului cutremure, războaie, conflicte, apariţia unor profeţi mincinoşi, foamete şi ciumi. Pentru creştini, Apocalipsa indică momentul în care are loc revenirea lui Iisus Christos, care include învierea morţilor, pedepsirea celor neleguiţi şi primirea vieţii veşnice de cei credincioşi.