Hollywood-ul răspunde unei concepţii populare despre Rai

735

După „Noe”, Hollywood-ul readuce în atenţia cinefililor un film inspirat din realitatea creștină. „Raiul este real” reprezintă povestea unui fiu de pastor în vârstă de patru ani dintr-un mic oraș din statul Nebraska care pretinde că a vizitat Cerul în timpul unei intervenţii chirurgicale. Subiectul a devenit scenariul filmului care a fost lansat în cursul acestei săptămâni. Întreaga poveste pare să fie destul de convingătoare în privinţa continuităţii vieţii după moarte. Să fie însă chiar așa?

Filmul se concentrează pe experienţa din pragul morţii a lui Colton Burpo. Tatăl său, Todd, îi spune povestea într-o cărte devenită best-seller în SUA și transpusă acum în scenariu de film. Supus unei intervenţii chirurgicale urgente, Colton a relatat nu doar despre ceea ce a văzut în timpul operaţiei: medicii care operau și tatăl care se ruga în sala de așteptare. Copilul a pretins că a călătorit în Rai, acolo unde a întâlnit-o pe sora lui, pe care nu apucase să o cunoască. De asemenea, a avut o întâlnire și cu străbunicul său, decedat cu 30 de ani înainte să se fi născut Colton. Potrivit relatării, copilul a menţionat detalii pe care era imposibil să le fi cunoscut. Aceasta este miza filmului inspirat din povestea reală a familiei Burpo (vezi trailerul de pe site-ul Sony Pictures).

La fel de fascinant este relatarea băieţelului despre cum a petrecut timp cu Iisus şi cum a ascultat îngerii cântând. „Îţi amintești spitalul, Colton?, l-a întrebat mama sa. „Da , mami , îmi amintesc”, a spus el . „Acolo mi-au cântat îngerii”.

Evident, confruntată cu această poveste, familia a fost pusă în încurcătură. Deși Todd este preot, chiar şi el a rămas surprins de afirmaţiile fiului său. La fel de surprinși au rămas și mulţi din enoriașii bisericii sale, cărora le-au fost greu să accepte povestea copilul. Mai mult de atât, și-a uimit părinţii, cu descrieri și detalii despre Cer: „Nimeni nu este bătrân și nimeni nu poartă ochelari”, sunt cuvintele prin care Colton face o descriere provocatoare a realităţilor cerești.

Cui servește ecranizarea?

Filmul face ca subiectul vieţii după moarte să fie mult mai accesibil publicului, susţine Huffington Post, în încercarea de a face o analiză favorabilă ecranizării. Nu doar veridicitatea pretenţiilor copilului sunt punctul central al poveștii. În aprecierea jurnalistei Claudia Puig, filmul ridică în mod eficient o problemă rareori abordată în ecranizările marilor case de producţie. „Și o face într-o manieră fascinantă, rezultând un film de familie bine interpretat și util pentru perioada Paștelui”.

În timp ce mulţi cinefili, fie creștini sau nu, au o abordare favorabilă, considerând că ecranizarea va ajuta la conturarea unei imagini mai convingătoare despre eternitate, există și opinii care se opun acestei perspective. Ar trebui ca aceste tipuri de povești să fie folosite pentru a forma convingerile noastre despre viaţa de apoi, se întreabă jurnaliștii de la Christ & Culture. Și mai important de atât, cum ar trebui creștinii să răspundă la această percepţie despre realitatea Raiului? „Într-un sens, urmașii lui Iisus ar trebui să judece filmul cu aceleași standarde pe care le folosesc pentru a evalua toate filmele”, spun jurnaliştii. Pelicula poate fi folosită ca o oportunitate pentru o conversaţie referitoare la existenţa de după moarte, dar publicul nu ar trebui să permită filmului să dicteze asupra unei viziuni corecte despre viaţa de apoi, sunt de părere jurnaliștii.

Când sufletele zboară spre Cer

De fapt, marea majoritate a creștinilor consideră că viaţa continuă imediat după ce decesul s-a produs. Pentru aceștia, astfel de experienţe reprezintă dovada clară că există viaţa după moarte și că oamenii continuă să trăiască într-o altă dimensiune. Semnele Timpului a analizat acest gen de relatări, evidenţiind și explicaţiile de ordin știinţific care pot anula senzaţionalul din spatele acestor experienţe. Totuși, credinţa în nemurirea sufletului își găsește suportul în ceea ce povestesc cei care au trecut prin experienţe din pragul morţii.

Cât de răspândită este această concepţie o evidenţiază mesajele din presă cu ocazia unor evenimente tragice. „Micul nostru înger pe pământ şi-a primit aripile roz de înger în Rai”, sună mesajul referitor la decesul din noaptea de Crăciun a micuţei Delaney Brown, a cărei poveste a impresionat mii de oameni, conform CNN. Mesaje de acest gen sunt extrem de răspândite în mediul american cu ocazia deceselor. Și nu numai. Plecarea spre Ceruri și integrarea într-un spaţiu angelic este acceptată și promovată și în mediul românesc. „Adrian Iovan a plecat pe ultimul zbor. S-a dus către cer” sună titlul unui articol referitor la accidentul care a captat atenţia publică zile în șir. Nu este pentru prima oară când unei asemenea concepţii i se imprimă o convingere fermă. Artiști, vedete, personalităţi publice, cu toţii au plecat în aceeași direcţie. Cu atât mai mult când vine vorba de vreo faţă bisericească despre al cărui deces presa titrează că „s-a dus în Ceruri”.

Raiul este real, dar altfel

Filozoful creștin și apologetul William Lane Craig le sugerează creștinilor să acţioneze cu prudenţă atunci când analizează experienţele din pragul morţii, așa cum este și cel ilustrat în acest film. Și, mai ales, atunci când își exprimă convingerile asupra vieţii de dincolo de moarte. Într-un interviu acordat pe marginea acestui subiect, Craig a afirmat: „Preocuparea mea este aceasta: creștinii, în entuziasmul lor pentru Cer, pot începe să-și bazeze opinia lor legată de viaţa de apoi inspirându-se din aceste tipuri de experienţe, mai degrabă decât pe ceea ce învaţă Biblia”.

Ne-am obișnuit atât de mult cu ideea unei continuităţi imediate a vieţii dincolo de moarte, încât nu ne mai rezervăm clipe de reflecţie pentru a înţelege subtilitatea fenomenului. Cu siguranţă, un punct de vedere emoţional, o poveste personală este mult mai comod de ascultat. Însă, este și real(ă)? Dincolo de ceea ce proclamă filmele, cărţile, experienţele unora sau, pur și simplu, convingerile populare, ar trebui să ne întrebăm mai serios dacă convingerile noastre sunt chiar construite pe un teren solid. Raiul este real. Dar despre când şi cum se ajunge acolo ar trebui să învăţăm din surse mai sigure decât filmele.