Maghiarul Gyorgy Vigh, profesor de educaţie fizică, a devenit erou naţional în Ungaria după ce s-a luptat cu îndârjire și disperare să salveze cât mai mulţi copii prinși într-un autocar incendiat în urma unui tragic accident pe autostrada Veneţia-Verona.

Bilanţul tragic al incidentului, 16 morţi și 40 de răniţi, i-a determinat pe liderii Diviziunii Inter-Europa a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea să lanseze un apel internaţional la rugăciune. Cardinalul catolic Peter Erdo, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și primat al Ungariei, a invitat de asemenea toţi credincioșii catolici să pomenească în slujbele lor victimele și pe cei dragi ai lor. Prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, și președintele rus, Vladimir Putin, au transmis mesaje de condoleanţe.

Autocarul transporta 54 de persoane, majoritatea elevi de 14-18 ani, de la liceul Sninyei Merse Pal, din Budapesta, dar și câţiva profesori și rude ale elevilor. Plecaseră pentru o săptămână în Saint Vincent (Franţa), pentru a petrece vacanţa școlară la ski. Pe drum spre casă, în timp ce se aflau pe autostrada Veneţia-Verona, autocarul s-a izbit de unul dintre pilonii de susţinere a unui pasaj suprateran. Vehiculul a luat foc la impact și, odată cu el, au ars și majoritatea probelor care ar fi putut face lumină asupra cauzelor, potrivit înaltului ofiţer al poliţiei maghiare, Jozsef Oberling.

Pe lângă cei 16 pasageri care au murit în accident, alţi 7 au fost spitalizaţi cu arsuri de diferite grade. Doi dintre răniţi au fost desfiguraţi de flăcări într-o așa măsură, încât deocamdată nu le-a putut fi stabilită identitatea. Medicii care participă la investigaţii au recoltat probe ADN pentru a putea stabili cine sunt pacienţii fără nume.

Însă dintre numele cunoscute, cel al unui supravieţuitor a ajuns să fie pronunţat cu un respect tulburător. Gyorgy Vigh, profesor de educaţie fizică, și-a pierdut ambii copii, Laura (18 ani) și Balazs (30 ani) în accident. Fără să știe că fiul lui nu mai este, bărbatul a continuat să intre și să iasă din autocar, salvând câţi elevi a mai putut scoate din autocarul în flăcări. Martori citaţi de agenţia de știri italiană ANSA spun că, până să fie preluat de ambulanţă, bărbatul nu a încetat să strige disperat numele celor doi copii ai săi. Mama lor, Erika, și ea în autocar, și-a văzut cu ochii ei fiica murind. Pe băiat nu l-a mai văzut nimeni, însă, potrivit consulului maghiar în Italia, au fost anunţaţi de decesul lui, duminică.

Printre cei decedaţi, surse maghiare spun că s-ar fi descoperit corpul unui adult care ar fi ajuns la morgă cu un ciob încă strâns în mână. Semn că fusese unul dintre cei care reușiseră să spargă și să desfacă unul dintre geamuri, dar care nu s-a mai putut salva.

Din cauza pagubelor provocate de incendiu ce îngreunează cercetările, procesul identificării victimelor și repatrierea celor fără viaţă va dura cel mai probabil până săptămâna viitoare, a declarat ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto. Potrivit anchetatorilor, o parte dintre victime au fost catapultate prin geamuri la impactul autocarului cu stâlpul, însă multe dintre ele au rămas captive înăuntru.

Poliţia italiană a declarat că „autocarul circula cu o viteză relativ constantă” și că „nu au fost identificate urme de frânare”, prin urmare cauza spre care înclină ţine de o eroare fie mecanică, fie umană. Unul dintre șoferii autocarului, care se odihnea pe scaunul din dreapta, a murit în accident. Poliţia maghiară desfășoară o anchetă paralelă cu cea a investigatorilor italieni.

Duminică, în Budapesta, zidurile liceului au fost înconjurate de flori și candele aprinse în memoria celor care au pierit în accident. Ungaria a declarat ziua de luni zi de doliu naţional, iar prim-ministrul Ungariei, Victor Orban, și-a exprimat șocul faţă de gravul accident, declarând că „se roagă pentru familiile și pentru cei dragi afectaţi de această tragedie”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a transmis, la rândul său, condoleanţe prim-ministrului, spunând că „este și mai tragic faptul că cei care au căzut victime accidentului sunt copii și adolescenţi”.

Și cardinalul Peter Erdo, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și primat al Ungariei, a lansat un apel către toţi credincioșii catolici să pomenească victimele accidentului în timpul slujbelor bisericești din toată ţara. „Mă rog pentru cei care au decedat și pentru recuperarea rapidă a celor răniţi”, a mai spus cardinalul.

„Suntem profund întristaţi de această tragedie și împărtășim durerea care sfâșie inimile atâtor familii și durerea întregului popor maghiar”, a declarat pastorul Stefano Paris, președintele Uniuni Italiene a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. „Ne rugăm ca Domnul, cu iubirea Sa, să poată aduce alinare și consolare oricui a pierdut pe cineva drag; să îi vindece pe cei răniţi și să atenueze suferinţa psihologică a celor implicaţi în această experienţă îngrozitoare. Ne reamintim promisiunea lui Iisus cu privire la ziua aceea în care Dumnezeu va șterge orice lacrimă și moartea și durerea nu vor mai fi.”

„Invităm toate bisericile adventiste din Italia să se unească în rugăciune pentru toţi aceia pe care i-a lovit această dramă”, a mai spus pastorul Paris.

Departamentul de Relaţii Publice pentru regiunea intereuropeană a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea a transmis că liderii săi și membrii se vor ruga pentru ca Dumnezeu să îi sprijinească pe toţi cei care au fost afectaţi de tragedie.

Fotografii de la locul accidentului, precum și o reconstituire grafică a acestuia pot fi accesate pe pagina Agenţiei Italiene ANSA.