Fricile din cauza cărora creștinii nu vorbesc despre Iisus

490

Dumnezeu le-a dat creștinilor un mesaj pe care aceștia să îl răspândească. Întreaga Biblie vorbește despre creaţie, despre căderea lumii în păcat, dar și despre existenţa unui Mântuitor, în persoana lui Iisus Hristos.

Biblia oferă, de asemenea, cuvintele necesare pentru a-i încuraja pe creștini să le vorbească și altora despre aceste lucruri.

Potrivit lui Barry York, președintele Seminarului Teologic Reformat Presbiterian, există trei temeri din cauza cărora unii creștini nu le vorbesc altora despre Iisus. Prima dintre ele este faptul că nu știu ce să spună – a scris acesta pe blogul Gentle Reformation. El le sugerează creștinilor să ia aminte la cuvintele Bibliei din 1 Petru 3:15 – „Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn. Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi, dar cu blândeţe şi teamă.” Evanghelizarea nu ar trebui să fie complicată și ar trebui să se concentreze asupra mesajelor centrale, cum ar fi faptul că Dumnezeu L-a trimis pe singurul Său Fiu să moară pentru păcatele omenirii.

O altă mare teamă pe care evanghelistul a identificat-o în comportamentul oamenilor atunci când vine vorba despre a le spune și altora despre Hristos este teama de izolare. Această teamă însă este oarecum bine-venită, întrucât le amintește mereu oamenilor că trebuie să se bazeze în permanenţă pe Duhul Sfânt în evanghelizare. În sensul acesta, York oferă textul din Matei 28:20 – „Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.”

„În evanghelizare, trebuie să vă bazaţi și pe alţi credincioși în căutarea Duhului lui Dumnezeu. Cereţi-le să se roage pentru voi dacă intraţi într-o situaţie dificilă în care trebuie să mergeţi singuri. Însă de cele mai multe ori ar trebui să mergeţi cu alţii sau să luaţi împreună cu voi alţi credincioși atunci când este posibil.” Iar în cele din urmă să nu uităm că „este de datoria Duhului să producă rezultatele dorite”, a subliniat acesta.

Cea de-a treia temere identificată de York este aceea de a nu fi luaţi în derâdere sau de a-i supăra pe ceilalţi. „Respingerea, ridiculizarea și furia sunt aspecte întâlnite în timpul evanghelizării. Cu toate acestea, știm că ni s-a spus să nu ne temem nici măcar de cele mai violente reacţii împotriva Evangheliei.” În sensul acesta, evanghelistul recomandă textul din Matei 10:28, „Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă şi sufletul, şi trupul în gheenă.”

Greg Stier, fondator și președinte al Dare 2 Share Ministries International, pregătește tineri ca apoi aceștia să-și împărtășească credinţa. Și el vede că frica îi face pe mulţi creștini să facă un pas înapoi. „Împărtășirea credinţei tale poate fi o perspectivă înfricoșătoare. Simţi că te poţi pierde pe tine și îţi poţi pierde prietenii ca urmare a comunicării mesajului Evangheliei, chiar și atunci când faci acest lucru din dragoste. Atunci când aleg între a fi acceptaţi de alţii și împărtășirea Veștii Bune, prea mulţi creștini aleg tăcerea. Frica este cel mai mare dușman care îi oprește pe cei mai mulţi creștini”, a explicat Stier.

Soluţia oferită de acesta este rugăciunea: „Rugaţi-vă și pentru mine, ca oridecâteori vorbesc, să îmi fie date cuvintele astfel încât să pot mărturisi fără teamă vestea bună a Evangheliei. Rugaţi-vă să pot vorbi fără teamă, exact așa cum ar trebui.”