Pastorii megabisericilor fac apel la o credinţă radicală

961

Radicalismul este unul dintre cele mai aprinse subiecte în lumea creștină, date fiind gesturile fără echivoc și nepopulare ale unora dintre pastorii de megabiserici din SUA. Prin exemplul personal, aceştia fac apel la trăirea unei credinţe radicale, care sacrifică prestigiul sau bunurile materiale pentru propovăduriea Evangheliei.

    „Visul american contravine în multe aspecte învăţăturilor lui Iisus", e de părere David Platt, pastor al unei biserici cu 4000 de membri, din statul american Alabama. „Visul american începe cu eul," scrie Platt în cartea sa intitulată Radical. „Evanghelia începe complet diferit, cu Dumnezeu. Ţinta visului american este evidenţierea omului. Ţinta Evangheliei este evidenţierea lui Dumnezeu."

    În opinia sa mulţi creştini au redefinit creştinismul folosind reperele visului american. „Vorbim de un Iisus plăcut, din clasa de mijloc, americanizat. Un Iisus care nu înfierează materialismul şi care nu ne-ar cere niciodată să renunţăm la ceea ce avem. Un Iisus care ne dă linişte şi prosperitate, aşa încât viaţa creştină să orbiteze în jurul visului american."

    Platt ar dori ca creştinii americani să fie „radicali" în credinţa lor, să renunţe la bani, familie, prestigiu în favoarea predicării Evangheliei. Pentru a da un exemplu, Platt şi-a vândut casa şi s-a mutat într-una mai mică, diferenţa de bani fiind donată săracilor. În cadrul „Experimentului radical", mai mulţi membri ai megabisericii sale l-au urmat pe pastor în sacrificarea bunurilor materiale.

    „Biserica de azi trebuie să trăiască o viaţă radicală", afirmă pastorul unei alte megabiserici americane. Prezent la Expoziţia de Resurse Creştine, Francis Chan, pastorul bisericii californiene Cornerstone a creionat profilul creştinului în termeni sumari: „în zilele noastre mergi la biserică, priveşti în faţă, cânţi, asculţi o predică şi apoi pleci acasă."

    Pastorul face apel la acţiune, mai mult decât simpla prezenţă la biserică. „Sunt foarte îngrijorat de acei oameni care păşesc în clădirile pe care le numim biserici, care cred că sunt creştini pentru că au spus o rugăciune. A spune o rugăciune e egal cu zero dacă nu e urmată de acţiune."

    Afirmaţiile lui Chan au venit la scurt timp după ce a anunţat că se va retrage din poziţia de pastor senior al bisericii Cornerstone din Simi Valley (California). Deşi fondator al bisericii respective, Chan a ales să renunţe la funcţie, de teama popularităţii, urmând să plece cu familia într-o ţară aflată în curs de dezvoltare.

    Chan a vorbit apreciativ despre John Piper, popularul autor şi pastor creştin al celei mai cunoscute biserici din conferinţa generală baptistă. Megabiserica Betleem l-a avut ca pastor timp de 30 de ani. Foarte apreciat în comunitatea de 9.000 de membri, dar şi de publicul larg, Piper a anunţat şi el recent că se va retrage timp de opt luni pentru a lupta cu păcatul interior şi a nu da curs mândriei. Fără a mai interacţiona pe reţelele sociale, fără a mai scrie vreo carte, pastorul a menţionat că se va concentra asupra căsniciei, familiei şi sufletului său. „Am simţit profund că sufletul meu, căsnicia mea, familia şi slujirea pastorală ar trebui să fie reexaminate de Duhul Sfânt."