Concert AC/DC – „iadul” la București

299

Concertul de muzică rock al formaţiei AC/DC de duminică este un vis împlinit pentru „decreţeii” comunismului și un coșmar pentru religioșii contemporani. „Cel mai mare eveniment al anului” sau un „atac fără precedent al diavolului”?

    Muzica, religie și bani. Focalizând pe oricare dintre acestea, presa din România nu a trecut cu vederea concertul AC/DC care va avea loc, duminică, la București.

    „AC/DC – ‘Iadul' rock la București", anunţă România liberă prin cel mai explicit titlu în termeni religioși cu privire la evenimentul rock de duminică. Deși articolul abordează logistica impresionantă a evenimentului și show-ul în sine, titlul nu este departe de adevăr, cel puţin pentru o parte dintre credincioșii români.

    Un mesaj publicat acum câteva zile pe Internet a generat o adevărată campanie virală împotriva concertului. Mesajul cu titlul „Un atac fără precedent al Diavolului asupra poporului român" a fost preluat de numeroase bloguri și a stârnit o varietate de reacţii, fenomenul ieșind din lumea internauţilor în presa tabloidă și știri tv de senzaţie. Tabloidul Click titra ieri „Blestemul credincioșilor: Dar-ar Domnu' să plouă la concertul AC/DC" în timp ce ProTV transmitea astăzi știrea conform căreia „Concertul AC/DC din București provoacă nemulţumirea persoanelor religioase".

    Unii dintre credincioşii citaţi de ProTV sunt de părere că evenimentul este „un atac demonic fără precedent", „un pericol enorm pentru sufletele a zeci de mii de tineri care vor fi atraşi din toată ţara" şi se roagă ca în ziua de 16 mai să plouă torenţial. Coșmar pentru unii, concertul este pentru alţii împlinirea unui vis de douăzeci de ani, în condiţiile în care în anii '80 tinerii români aderau la fenomenul AC/DC ca un protest cultural faţă de ideologia comunistă, scriu jurnaliștii de la Adevărul.

    Pentru prima oară în România, trupa australiană de rock AC/DC va concerta duminică în Piaţa Constituţiei. Sunt așteptaţi zeci de mii de fani după ce au fost scoase la vânzare 80.000 de bilete, dintre care în prima zi s-au vândut 7.000, informează Capital. Recordul concertului din 1992 al lui Michael Jackson cu 70.000 de fani ar putea fi doborât de evenimentul AC/DC. Proiectul a costat 2,5 milioane de euro. Camera deputaţilor câștigă 36.000 de euro prin chiria pentru cele două tribune instalate în curtea Palatului Parlamentului.

    Pentru fanii muzicii rock, bucuria continuă. Pentru cei religioși, „iadul" abia începe. Concertul AC/DC va fi urmat luna viitoare de ediţia din România a festivalului itinerant Sonisphere 2010 (25-27 iunie). În trei zile vor concerta multe trupe de muzică heavy-metal între care nume grele ca: Metallica, Rammstein, Manowar, Anthrax, Slayer.