Englezii cred încă în puterea rugăciunii, iar tinerii sunt cei mai convinși

25

Șase din șapte englezi încă mai cred că rugăciunile pot primi răspuns, în ciuda unei scăderi dramatice a respectului faţă de formele religioase. Concluziile sunt rezultatul unui sondaj efectuat pe mai mult de 2000 de persoane, comandat de Biserica Anglicană.

Cercetarea coordonată de ICM, un institut de sondare cu sediul la Londra, a constatat că numai unul din șapte englezi susţine că nu va apela niciodată la rugăciune atunci când se va confrunta cu probleme în viaţa lor sau a prietenilor.

Poate cel mai semnificativ aspect al sondajului, informează The Telegraph, este că adolescenţii și tinerii în jurul vârstei de 20 de ani sunt mai puţin predispuși să respingă religia, comparativ cu generaţia părinţilor lor. În plus, doar 9% dintre cei cu vârste între 18 – 24 de ani au spus că nu s-ar ruga pentru nimic, comparativ cu 17% dintre cei în jurul vârstei de 50 de ani.

Conform sondajului, oamenii ar fi mai dispuși să ofere prioritate altora atunci când trebuie să facă referiri cu privire la subiectul rugăciunii. Astfel, 31% dintre respondenţi au spus că s-ar ruga pentru pace , 27% au sugerat diminuarea sărăciei și un procent similar au indicat rugăciunea pentru membrii familiei. Prin contrast, numai 15% au menţionat vindecarea pentru ei înșiși și o proporţie similară au declarat că se roagă să facă faţă stresului în viaţa lor. Doar 10% au spus că s-ar ruga pentru iertare.

Datele sondajului sunt într-o opoziţie puternică cu concluziile celui mai recent recensământ, care a evidenţiat o scădere semnificativă a afilierii religioase în Marea Britanie în ultimii zece ani.

Ponderea celor care s-au declarat a fi creștini, în Anglia și Ţara Galilor, a fost doar de 59% în 2011, în scădere de la 72%, cifră înregistrată un deceniu mai devreme.

Episcopul de St. Albans, Dr. Alan Smith, concluzionând pe marginea acestor rezultate, a remarcat că „rugăciunea este una dintre cele mai naturale nevoi umane, așa că nu sunt surprins să văd aceste constatări."