O traumă încă insuficient recunoscută: abuzul spiritual

3291

Karen Wanjico a simţit că nu are de ales. Să întoarcă spatele mamei sale, ca restul comunităţii, sau să fie anihilată de Dumnezeu la Armaghedon - care putea începe oricând - fără speranţa învierii? Religious News prezintă cazul unei tinere care a fost abuzată spiritual, dar a reușit să-și regăsească echilibrul, iar în prezent conduce un workshop destinat victimelor aceluiași tip de abuz.

Karen Wanjico (foto), din Arizona, avea doar 17 ani când a ales să plece de lângă mama ei, care nu împărtășea valorile comunităţii religioase din care tânăra făcea parte. Privind în urmă, Wanjico, acum în vârstă de 49 de ani, spune că părăsirea propriei mame a fost cel mai îngrozitor lucru pe care l-a făcut în viaţa ei. După ce a obţinut o diplomă de master și a lucrat mai mulţi ani ca susţinător al victimelor abuzului sexual, Wanjico poate identifica cu precizie ce i s-a întâmplat: a fost abuzată spiritual.

Abuzul spiritual, explică Wanjico, are loc atunci când un grup religios folosește forţă psihologică pentru a inspira teamă și vinovăţie în mintea credincioșilor, manipulându-i să se comporte într-o anumită manieră. La fel ca în cazul abuzului domestic, continuă ea, dacă victimele nu trec peste trauma respectivă, ea le poate deteriora sănătatea mentală, relaţiile și modul în care privesc viaţa.

Pete Evans, inspector-șef în cadrul Fundaţiei Trinity – un grup care investighează fraudele religioase – afirmă că abuzul spiritual e foarte răspândit și îmbracă numeroase forme. El spune că falsele vindecări sunt o formă comună de astfel de abuz: oamenii sunt convinși de un grup religios că pot fi vindecaţi, uneori dau chiar bani în acest sens, iar la sfârșit li se spune că nu au putut fi vindecaţi din cauză că ar avea un păcat ascuns sau pentru că nu ar fi avut destulă credinţă.

Wanjico spune că cei excluși din comunităţi religioase pentru că nu se supun presiunilor acesteia, precum și cei care decid să plece din proprie iniţiativă, trec printr-o experienţă extrem de traumatizantă, manifestată prin anxietate, stres post-traumatic, depresie, gânduri de suicid, sau chiar suicid propriu-zis. Din aceast motiv, Wanjico a creat „Recuperare după Abuzul Spiritual: De la Durere la Vindecare”, un workshop de o zi menit să-i ajute pe oameni să înţeleagă dinamicile abuzului spiritual și cum să facă pași înspre vindecare și iertare.