Rugăciuni pentru cosmonauţi – azi ultimul zbor NASA

160

Astăzi se încheie programul spaţial al NASA odată cu lansarea în spaţiu a navetei Atlantis. Aceasta va reveni pe Pământ după 12 zile și va pune capăt unui program spaţial de 30 de ani.

Finanţat până acum de administraţia americană, programul va fi dus mai departe de companii private precum SpaceX, Boeing sau Sierra Nevada, însă planurile lor nu se vor materializa mai devreme de anul 2015.Cu ocazia  ultimului zbor oficial blogul religios al CNN face o trecere în revistă a evenimentelor religioase care au implicat rugăciunea cu sau pentru cosmonauţi.

1968, ajunul Crăciunului: Membrii echipajului Apollo 8, primii oameni care orbitează în jurul Lunii, citesc din cartea Genezei într-o transmisie live televizată.

1969, iulie: Buzz Aldrin (foto) din echipajul Apollo 11 devine prima persoană care se împărtășește pe Lună. Prebiterian de religie, s-a împărtășit singur în naveta spaţială și a devenit cel de-al doilea om care a pus piciorul pe Lună.

1970, aprilie: președintele Richard Nixon înalţă o rugăciune cu întregul popor american pentru întoarcerea în siguranţă a echipajului Apollo 13, după ce naveta a avut grave probleme tehnice în călătoria lor spre Lună.

1986, februarie: papa Ioan Paul al II-lea se roagă public pentru ca Dumnezeu să primească duhul celor șapte astronauţi uciși în explozia navetei Challenger.

2003, februarie: explodează naveta Columbia. Aflat la bord, astronautul israelian Ilan Ramon avea cu el un microfilm cu Vechiul Testament oferit de președintele său, iar în agendă avea notate rugăciuni pregătite pentru o binecuvântare rostită asupra Pământului.

2005, august: în primul zbor după tragedia Columbia, Eileen Collins, comandantul navetei Discovery, rostește o rugăciune pentru foștii săi colegi.

2007, octombrie: cosmonautul malaezian Sheikh Muszaphar Shukor, de religie musulmană, se roagă în fiecare zi în timpul călătoriei de 11 zile pe Staţia Spaţială Internaţională. Întrucât călătoria a implicat o frecvenţă sporită a „răsăriturilor" a avut nevoie de consilierea liderilor religioși pentru a ști de câte ori să se roage „pe zi" și încotro este Mecca.

2011, martie: Pilotul navetei Discovery, colonelul Eric Boe, își conduce echipajul într-o rugăciune înainte de ultima misiune a celebrei navete.

2011, mai: Cu ocazia ultimului zbor al navetei Endeavor papa Benedict al XVI-lea comunică cu astronauţii aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională.Astronautul italian Roberto Vittori îi spune pontifului că se roagă în spaţiu „pentru mine, pentru familia mea și pentru viitorul nostru”.