Fumatul în timpul sarcinii afectează sănătatea bebelușilor

4913

Femeile care renunţă la fumat până în a doua lună a sarcinii pot să nască bebeluși cu greutate similară cu a acelora născuţi de mame nefumătoare. Renunţarea la fumat înainte de a 8-a săptămână de sarcină favorizează nașterea unor copii cu o greutate medie cu 300 de grame mai mare decât în cazul mamelor care continuă să fumeze.

Sunt câteva dintre rezultatele unui studiu prezentat de o echipă de cercetători britanici la Stockholm, Suedia, în cadrul conferinţei anuale despre fertilitate, conferinţă organizată de European Society of Human Reproduction and Embryology, informează Mediafax.

Greutatea la naștere este un factor semnificativ pentru evoluţia ulterioară a stării de sănătate a bebelușului.

„Când aflaţi că sunteţi însărcinate, nu este niciodată prea târziu pentru a face ceva ca să renunţaţi la fumat. Dacă vă lăsaţi de fumat, puteţi să aveţi un bebeluş cu aceeaşi greutate la naştere ca acela pe care l-aţi avea dacă nu aţi fi fumat niciodată. Dar, dacă veţi continua, acest lucru va avea un impact major asupra greutăţii copilului dumneavoastră”, a declarat Nick Macklon, profesor de obstetrică-ginecologie la Universitatea Southampton, din Marea Britanie.

Studiul condus de profesorul Macklon s-a bazat pe datele a 50.000 de femei însărcinate din Southampton, date înregistrate între anii 2002-2010. A fost primul studiu major care a investigat consecinţele fumatului în cazul femeilor însărcinate, deși efectele negative ale consumului de tutun în perioada sarcinii erau cunoscute anterior. Studiul reprezintă un pas înainte prin faptul că a arătat că renunţarea la fumat într-o etapă atât de avansată – primele săptămâni de sarcină – poate să aibă efecte pozitive asupra sarcinii.

Greutatea mică este doar unul dintre efectele negative ale fumatului asupra copilului. Femeile care fumează în perioada sarcinii își expun pruncii și altor riscuri: naștere prematură, afecţiuni ale creierului, malformaţii congenitale, conform PRWeb.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a prezentat, în februarie, rezultatele unui studiu care a arătat că fumatul în primele luni ale sarcinii este asociat cu o probabilitate de 20 până la 70% la mai mare de apariţie a unor malformaţii ale inimii în cazul nou-născuţilor. Studiul a fost publicat în jurnalul Pediatrics.

„Femeile care fumează și care se gândesc să rămână însărcinate trebuie să renunţe la fumat, iar dacă sunt deja însărcinate trebuie să se oprească din fumat”, a declarat Thomas R. Frieden, directorul CDC, conform cdc.gov.

O echipă de cercetători de la Erasmus Medical Center din Amsterdam, Olanda, a prezentat un rezumat al unui studiu care va fi publicat în august 2011 și care arată că femeile care fumează în timpul sarcinii riscă să nască bebeluși cu rinichi mai mici. Cercetătorii apreciază că acești copii se vor confrunta mai târziu, în viaţa de adulţi, cu diverse probleme ale rinichilor. Studiul a arătat că femeile care fumează mai mult de 10 ţigări zilnic prezintă un risc sporit de a naște copii cu „rinichi de dimensiune mai mică, cu mai puţini nefroni”, comparativ cu femeile care fumează mai puţin de 10 ţigări pe zi, în timpul sarcinii, notează suite101.com.