Studiu: Rugăciunea ne ajută să rezistăm tentaţiilor, indiferent de religie

910

Un studiu recent readuce în discuţie efectele benefice ale rugăciunii și credinţei în Dumnezeu, relatează DailyMail. Studiul a fost efectuat în Germania, la Universitatea Saarland și Universitatea Mannheim, pe 41 de creștini, 14 atei, 10 agnostici și 14 membri ai unor religii diferite.

Autorii studiului susţin că oamenii se îndreaptă spre rugăciune pentru a face faţă situaţiilor dificile și că sunt astfel răsplătiţi cu putere mărită de a rezista tentaţiilor.

Cercetarea lor a presupus participarea la un experiment a unor subiecţi care au fost lăsaţi singuri pentru 5 minute și au fost invitaţi să se roage sau să se gândească intens la ceva anume. După cele 5 minute, cercetătorii i-au invitat să urmărească o serie de clipuri amuzante, nu înainte de a spune unei jumătăţi dintre subiecţi să nu își exprime reacţiile la aceste clipuri, ci să își controleze emoţiile și expresiile faciale.

În ultima parte a experimentului, subiecţii au luat parte la teste Stroop, în care cuvinte ce descriau o culoare erau scrise cu o altă culoare, iar participanţii trebuiau să identifice și să numească doar culoarea cernelii, nu pe cea desemnată de cuvânt.

Rezultatele au arătat că subiecţii care nu s-au rugat și cărora li s-a spus să-și controleze emoţiile în timpul clipurilor, au prezentat rezultate mai slabe la testele Stroop, în comparaţie cu cei care s-au rugat.