Cum a renunţat Stephen Colbert la ateism

645

Stephen Colbert este un comic, scriitor, producător și moderator TV american. Este gazda talk show-ului de televiziune „The Late Show with Stephen Colbert”, difuzat de CBS, și a fost inclus de două ori de revista Time în topul celor mai influente 100 de personalităţi.

Pentru o bună perioadă din viaţa sa, Colbert a fost ateu. Dar înainte de asta, a fost catolic. Acum este din nou catolic și nu ezită să vorbească public despre experienţa reconvertirii sale.

„Spre marea mea durere, îmi pierdusem credinţa în Dumnezeu. (…) Eram oarecum convins că persist în ceva greșit, că fusesem învăţat ceva ce nu e adevărat”, a explicat acesta.

Stephen Colbert nu este singur când vine vorba despre oameni care își pierd credinţa. Pew Research Center a aruncat o privire mai atentă asupra curentelor religioase cu creștere rapidă în Statele Unite, iar grupul neafiliaţilor religios înregistrează cea mai rapidă creștere. Persoanele neafiliate religios (atei, agnostici şi cei care declară că nu aparţin niciunei religii organizate) reprezintă în prezent aproximativ 23% din populaţia adultă din Statele Unite. Aceasta este o creștere semnificativă comparativ cu anul 2007, ultima dată când a fost efectuat un studiu similar Pew Research și când 16% dintre americani erau neafiliaţi. În aceeași perioadă de timp, procentul creștinilor a scăzut de la 78 la 71%.

Punctul de cotitură în viaţa lui Colbert a venit când cineva i-a înmânat un mic exemplar al Noului Testament împreună cu cartea Psalmilor. Răsfoind Scripturile, privirea lui Stephen Colbert a fost atrasă de un pasaj despre anxietate care a avut un mare impact asupra lui și care avea să îi schimbe viaţa din momentul acela.

Versetul care i-a schimbat viaţa și viziunea face parte din Predica de pe munte a lui Iisus și spune: „De aceea vă spun: Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea. Nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decât hrana și trupul mai mult decât îmbrăcămintea? Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră și nici nu strâng nimic în grânare. Și totuși tatăl vostru ceresc le hrănește. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele? Și apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui?” (Matei 6,25-27)

„Pentru prima dată am înţeles adevăratul sens al pasajului și faptul că îmi vorbea mie. Cuvintele lui Hristos prindeau viaţă fără niciun efort. Stăteam afară în frig, la un colţ de stradă din Chicago și viaţa mea nu a mai fost niciodată la fel”, a mărturisit Stephen. Acesta s-a întors la credinţa pe care a abandonat-o, la catolicism.

Întrebat care este viziunea sa actuală despre Dumnezeu, Colbert s-a detașat repede de Dumnezeul Vechiului Testament și vorbește mai degrabă despre Iisus Hristos care domnește peste eternitate și căruia i-a creat mai degrabă o imagine mistică și neclară. Pentru vedeta de televiziune, cea mai importantă este dragostea și evită să pătrundă în profunzimile teologice. Credinţa lui declarată nu diferă foarte mult de ceea ce alţii ar numi un creștinism liberal.