Christianity Today: Nigerienii „nu mai au niciun obraz pe care să îl întoarcă”

140

Nigerienii „nu mai au niciun obraz pe care să îl întoarcă”, titrează Christianity Today, care publică o analiză despre dubla persecuţie la care sunt supuși creștinii din ţara africană. Hăituţi de Boko Haram, gruparea care vrea să instaureze Șaria în regiune, dar și de radicalii islamiști de etnie fulani, creștinii nigerieni se luptă să își ţină biserica în picioare și la propriu, și la figurat.

Bisericile distruse și vieţile pierdute fac constant obiectul predicilor în majoritatea bisericilor creștine din nordul Nigeriei. Cea mai afectată, scrie CT, este mișcarea evanghelică. Peste 1.000 din membrii săi și-au pierdut casele și bisericile în atacuri comise de fulani. „Efectul asupra bisericii a fost îngrozitor”, declara Dachollom Datiri, președintele ECWA (Evangelical Church Winning All). „Peste tot lumea e în nevoie: în stânga, în dreapta, în centru. Noaptea sună telefonul și nu știi ce să faci.” Datiri încearcă să predice cuvinte de încurajare: „Cel mai des folosesc Epistola lui Iacov: «Să priviţi ca o mare bucurie atunci când vă confruntaţi cu felurite încercări». Dar devine din ce în ce mai greu să privim totul ca o mare bucurie. În ultima lună, încercările au venit în fiecare zi. Nu se mai termină.”

Evaluarea oficială, guvernamentală, este că acest conflict este unul sectar. O ciocnire eternă între păstorii musulmani și fermierii creștini, care are în centrul discordiei pământul și este agravată de avansarea spre sud a deșertului Sahara și de legislaţia unor state din regiune împotriva pășunatului, pe care etnicii fulani o consideră nedreaptă, notează CT. „Dacă înţelegi miezul problemei greșit, vei veni și cu o soluţie greșită”, spune Yunusa Nmadu, secretarul general al ECWA. „Guvernul nu vrea să le spună lucrurilor pe nume: acesta este terorism.”

„Eu am 51 de ani și mi-am trăit toată viaţa în Nord. Am trăit cu etnicii fulani printre noi de când ne știm. Da, erau conflicte. Uneori vacile mâncau recolta. Dar fulani aveau pe atunci doar bâte. Dintr-odată au început să aibă cu ei AK-47. Cine le-a dat bani pentru așa ceva și cine i-a instruit cum să le folosească. Din punctul meu de vedere, Boko Haram e în spatele lor și și-a schimbat acum strategiile.”

„Pentru creștin, persecuţia este inevitabilă; Isus Însuși ne-a spus că vom fi persecutaţi. Tot ce putem face este să îi reducem efectul”, spunea Nmadu. „Orice s-ar întâmpla, lumea aceasta nu este casa noastră. Noi avem un acasă mai bun, unde, într-o zi, toată această persecuţie va înceta.”