Cum se termină cazurile de abuz sexual în Biserica Catolică

17

Arhidieceza catolică din Los Angeles (SUA) a „bătut palma" pe 10 milioane de dolari pentru ca patru cazuri de abuz sexual din partea unui fost preot să nu vadă niciodată o sală de judecată.

Cazurile îl implică pe fostul părinte Michael Baker care i-ar fi mărturisit cardinalului Roger Mahony că în urmă cu 30 de ani a molestat mai mulţi copii. Cazurile se dispută de 26 de ani, conform AP, iar două erau programate pentru judecată luna viitoare.

Documentele confidenţiale ale bisericii arată că Baker s-a întâlnit cu Mahony, care era arhiepiscop de Los Angeles și i-a mărturisit că a molestat doi băieţi pe o perioadă de șapte ani. Arhiepiscopul l-a trimis la tratament psihologic, dar acesta s-a întors în biserică după un an cu o recomadare de la medic, să fie demis imediat dacă petrece timp cu minori.

În ciuda mai multor ocazii în care acest lucru s-a întâmplat, preotul a fost înlăturat abia în anul 2000, după ce slujise deja în 9 parohii. Baker a fost condamnat pentru molestare de minori în 2007, dar a fost eliberat condiţionat în 2011. Autorităţile cred că preotul a abuzat mai mult de 20 de copii în cariera sa de 26 de ani.

În două dintre cazurile actuale, arhiepiscopul a fost acuzat că nu a făcut nimic pentru a-l opri pe Baker. Mahony s-a retras din poziţia de arhiepiscop în 2011 și a fost admonestat aspru de succesorul său, arhiepiscopul Jose Gomez, luna trecută, după ce a reieșit din dosarele confidenţiale ale bisericii că Mahony făcea tot posibilul să îi protejeze pe preoţii care abuzau copii și să proteje biserica de scandal. Cu toate astea, și în ciuda rugăminţilor unor cardinali să stea departe, Mahony se află în prezent la Roma unde participă în conclavul de alegere a noului papă.

Arhidieceza din Los Angeles a încheiat în 2007 mai mult de 500 de procese pentru o sumă record de 660 de milioane de dolari.