NASA: Ar fi putut exista viaţă pe Marte

45

Cercetătorii de la NASA au anunţat pe 12 martie că planeta Marte a fost la un moment dat capabilă să susţină viaţă, la nivel microbian.

Ei au ajuns la această concluzie după ce au studiat ultimele observaţii realizate de roverul Curiosity, care tocmai a terminat de analizat prima mostră colectată dintr-o rocă de pe Marte.

Luna trecută, roverul a forat aproximativ 6,4 centrimetri într-o rocă, iar laboratorul de chimie și mineralogie pe care îl are la bord a identificat în mostra colectată unele dintre ingredientele chimice necesare pentru susţinerea vieţii, precum sulf, azot, hidrogen, oxigen, forsfor și carbon. Compoziţia elementelor a sugerat de asemenea că ar fi putut exista surse de energie pentru potenţiali microbi. De asemenea, mostra conţine minerale care ar fi putut fi prezente doar dacă roca ar fi fost expusă la un mediu apos, cum ar fi un lac cu ph neutru.

„Am găsit un mediu benign și benefic pentru susţinerea vieţii, încât dacă apa aceea ar mai fi existat azi și am fi fost pe planetă, am fi putut să bem din ea fără probleme", a explicat unul dintre cercetătorii NASA, conform Space.com.