Cununiile laice, fără preot și în afara bisericii, au ajuns și în România

2353

Românii care nu vor să aibă parte de o cununie religioasă, dar își doresc o nuntă ceva mai caldă decât simpla interogare de la primărie, pot marca momentul cu o ceremonie laică. Obiceiul preluat din comunităţile umaniste din străinătate a pătruns și la noi în ţară și, se pare, a găsit oameni interesanţi.

Ca și cununia religioasă, ceremonia laică nu are valoare legală, ci este un simbol, o completare la căsătoria civilă. Cei care apelează la cununia laică sunt, de obicei, cupluri nereligioase sau cu parteneri de religii diferite, notează Yahoo! News.

Familia Beliţoiu și-a dorit o nuntă simplă și fără conotaţii religioase. „Nu s-a pus niciodată problema să mergem la biserică. (…) Ne-am dorit o atmosferă relaxată. La biserică acum trebuie să dai ocol la masă, acum trebuie să îţi pui coroana în cap", spunea Monica Beliţoiu, care este director executiv în cadrul Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR). În plus, tânăra nu își dorea nici să consimtă la tot ce se spunea în cadrul slujbei: „nu eram de acord că trebuie să fii supusă". Cuplul și-a croit o ceremonie de nuntă după preferinţe: cu un maestru de ceremonii care să îi cunoască personal și să rostească un discurs „din inimă" spunea doamna Beliţoiu. „Nu am vrut să pară ceva fals, foarte mult pregătit."

Asociaţia pentru care lucrează Monica Beliţoiu a început deja să lucreze la dezvoltarea unui serivciu de cununii laice. Umaniștii vor pregăti oamenii interesaţi să devină oficianţi, iar asociaţia va avea un site pentru acest serviciu plătit. Oficianţii trebuie să fie dispuși să se deplaseze, dacă sunt solicitaţi, la ceremonii în diferite orașe din ţară. Cei care oficiază vor primi un certificat din partea ASUR care să ateste că au dreptul să realizeze aceste ceremonii. „Am avea public și pentru nuntă și pentru botez. Sperăm ca anul viitor să fie primele ceremonii", a mai spus Beliţoiu.

Nu știm dacă nunta familiei Beliţoiu a fost prima ceremonie laică de acest fel însă, cu siguranţă, iniţiativa ASUR va fi prima de instituţionalizare a practicii, pe modelul din străinătate. În Scoţia, de exemplu, nunţile umaniste au devenit foarte populare, unii sociologi spunând chiar că ar putea deveni majoritare dacă se menţine ritmul.

Societatea Umanistă din Scoţia a raportat o creștere a numărului de ceremonii, până la aproximativ 3.000 anul trecut. Aceasta anticipează că va deveni mai popular decât Biserica din Scoţia în ceea ce privește nunţile, în mai puţin de doi ani, precizează The Independent. Interesant este că, deși se doresc nereligioase, multe dintre aceste ceremonii cuprind ritualuri simbolice de provenienţă păgână, cum este, în Scoţia, ritualul handfasting, care presupune legarea simbolică a mâinilor celor doi cu panglici.

Dacă scoţienii umaniști au decis că e loc pentru o ceremonie de schimbare a jurămintelor într-un cadru solemn, dar nereligios, irlandezii și-au exprimat și ei dorinţa de a-i petrece pe cei dragi pe ultimul drum, fără a implica vreun reprezentant al Bisericii Romano-Catolice.

Potrivit unei estimări citate de RNS, circa 10% din cele 30.000 de ceremonii funerare care au loc anual în Irlanda sunt nereligioase. Date guvernamentale arată și că circa 30% dintre cele 21.000 de nunţi care au loc anual se petrec în afara bisericii. Numărul nunţilor nereligioase a crescut cu 5 procente faţă de acum 20 de ani.

Citește și

Cea mai frumoasă fotografie de nuntă