Curtea Supremă din SUA și rugăciunile la întâlnirile publice

188

Zilele acestea a început în Statele Unite un proces intentat de două femei, atee, împotriva consiliului administrativ din localitatea Greece, statul New York, pentru a interzice practica de deschidere a ședinţelor publice cu o rugăciune.

Galloway și Stephens se plâng că oficialii invită mereu clerici creștini să deschidă întâlnirile prin rugăciuni „sectare", obicei care le face să se simtă marginalizate. „Când am încercat să vorbim despre asta, practic ni s-a spus că dacă nu ne plac rugăciunile nu suntem obligate să le ascultăm sau că putem să așteptăm pe hol până se termină", citează CNN.

Grupul „Americani Uniţi pentru Separarea Bisericii de Stat", care le reprezintă pe cele două femei, a citat din rapoarte care arată că între 1999 și 2010, aproximativ două treimi din „invocaţii" conţineau cuvintele „Iisus", „Iisus Christos", „Sfântul Duh", „Fiul Tău", ceea ce nu ar respecta diversitatea acestor întâlniri care sunt de ordin public.

Curtea Supremă a permis de-a lungul timpului acest obicei, fără să îl limiteze între anumite linii de glidaj clare. În Congresul american în mod regulat se deschid sesiunile cu o rugăciune, cotează CNN. Aproape 200 de membri ai Congresului, majoritatea republicani, împreună cu câţiva procurori generali au depus mărturii scrise în sprijinul comitetului de conducere al orașului Greece.

„Câţiva oameni nu ar trebui lăsaţi să distrugă o parte importantă a tradiţiilor naţiunii noastre doar pentru că au auzit ceva care nu le-a plăcut", a declarat Brett Harvey, avocat din partea grupului consiliului administrativ.