Dalai Lama, distins cu un premiu de 1,7 milioane de dolari

23

Liderul tibetan în exil, Dalai Lama, a fost distins cu premiul Templeton pentru interesul manifestat în studierea relaţiei dinre ştiinţă şi religie.

Tenzin Gyatso, cel de-al 14-lea Dalai Lama, a câştigat pe lângă recunoaşterea din partea fundaţiei Templeton, şi un premiu în valoare de 1,7 milioane de dolari.

Dalai Lama este, potrivit Huffington Post, laureatul Templeton cu cea mai largă recunoaştere publică. În ultimii ani, premiul a fost acordat unor fizicieni şi teologi de seamă mai puţin cunoscuţi de publicul larg. Anterior, fundaţia Templeton a recunoscut meritele evanghelistului Billy Graham şi al Maicii Tereza.

Reprezentanţii fundaţiei au apreciat că Dalai Lama merită prestigiosul premiu fiindcă, la rândul lui, "oferă o voce universală a compasiunii, împreună cu o iubire şi un profund respect pentru cercetarea ştiinţifică relevantă pentru spiritualitate."

Dalai Lama a răspuns în schimb că premiu este "încă un semn de recunoaştere a serviciului meu mic adus umanităţii, în primul rând, nonviolenţei şi unităţii printre diferitele tradiţii religioase. Sunt un simplu căluăr Buddhist," a conchis el.