De unde mai citim știri religioase: 10 surse de referinţă

46

Două treimi dintre americani consideră că acoperirea mediatică a subiectelor de religie este marcată de senzaţionalism, arată un studiu al cercetătorilor din cadrul programului de Media și Religie al Universităţii Southern California care au lucrat în parteneriat cu Institutul de Politică Aplicată „Ray C. Bliss", din cadrul Universităţii Akron. 

Mai puţin de 30% dintre jurnaliștii intervievaţi pentru aceeași cercetare au fost de acord cu acuzaţiile de tabloidizare a subiectelor de religie. În schimb, circa 60% dintre jurnaliști își explică senzaţia publicului că articolele religioase sunt tablodizate prin faptul că persoanele religioase sunt mult prea sensibile la subiectele de religie.

Cititorii de presă, la rândul lor, simt în general că jurnaliștii nu sunt deschiși faţă de religie, conform unui alt sondaj publicat recent de Pew Forum on Religion and Public Life. Senzaţia publicului pare confirmată de paleta restrânsă de subiecte religioase abordate în presa americană. Tensiunile din jurul islamului și întrebările privind religia figurilor politice au fost cele mai fierbinţi subiecte religioase din presa americană a anului 2011, potrivit raportului anual privind religia la știri, publicat de Pew Research Center's Project for Excellence in Journalism (PEJ) și de Pew Research Center's Forum on Religion & Public Life.

Doar 0,7% din subiectele de presă ale anului 2011 au avut vreo tangenţă cu religia, relevă studiul Pew. În urmă cu doar un an, acoperirea mediatică a religiei era însă de 2 procente.

La nivel global, situaţia nu este cu mult diferită în privinţa acoperirii mediatice a subiectelor religioase, în general presa urmărind doar anumite tipuri de subiecte – agenda religioasă este destul de îngustă. Cu toate acestea oferta numerică de știri poate părea atât de mare, încât cititorul neexperimentat s-ar putea simţi copleșit, neștiind de unde să înceapă.

Tocmai de aceea, Semnele timpului a alcătuit o listă a celor mai cuprinzătoare 10 de surse internaţionale de știri din domeniul religios. Criteriile de alcătuire a listei nu au luat în calcul popularitatea site-urilor, ci mai degrabă importanţa subiectelor abordate, atenţia acordată domeniului religios și claritatea editorială a textelor. 

Religion News | The GuardianReligion | The Telegraph

Religion | Huffington Post

On Faith | Washington Post Religion Blogs | CNN

Religion | USA Today

Religion News on the Web | The Pew Forum

 

The Christian Post

The Christian Telegraph

 

Barna Group 

updated – 13:57