Dennis Rodman îşi oferă libertatea în locul misionarului din Coreea de Nord

331

Fostul baschetbalist NBA Dennis Rodman a declarat vineri, într-o emisiune CNN, că este dispus să facă schimb cu misionarul creştin Kenneth Bae, care este închis în Coreea de Nord, dacă autorităţile ar accepta.

„Îmi pare rău pentru el. Nu vreau ca nimeni, în nicio ţară să fie închis pentru ceva ce a făcut sau probabil că nu a făcut. Eu sunt dispus să fac orice. Dacă (autorităţile) mi-ar spune: „Te închidem pe tine şi îl eliberăm pe el", aş accepta imediat. Aş face asta", a declarat Rodman într-un interviu pentru CNN. Varianta video poate fi vizionată la finalul acestei ştiri.

Coreea de Nord nu a răspuns în niciun fel ofertei făcute de fostul baschetbalist, deşi acesta şi actualul preşedinte nord-coreean se află în relaţii foarte bune. Rodman a vizitat de patru ori Coreea de Nord, ultima dată în urmă cu aproape o lună. Kim Jong-un, un fan la baschetului profesionist şi al lui Rodman, i-a permis baschetbalistului american să aducă o echipă de baschet în ţară.

După fiecare vizită, Rodman l-a descris pe Kim total diferit de dictatorul pe care îl cunoaşte toată lumea. „Eu nu îl cunosc ca dictator. El este un copil, este prietenul meu", declarase Rodman în urmă cu câteva luni. Apologetica sa i-a atras însă numeroase critici, între care şi eticheta de trădător al Statelor Unite.

În ceea ce îl priveşte pe misionar, Rodman declarase anterior că Bae este vinovat de soarta lui, declaraţie care a determinat o reacţie virulentă în mass-media. Ulterior, Rodman şi-a cerut iertare, dând vina pe faptul că era în stare de ebrietate când a făcut respectivele declaraţii.

Kenneth Bae, în vârstă de 45 de ani, este un misionar american de origine sud-coreeană, care vizitase de mai multe ori Coreea de Nord pentru a distribui Biblii şi materiale creştine. În noiembrie 2012, Kenneth a vizitat oraşul nord-coreean Rajin şi a fost reţinut imediat. Ulterior, acesta a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru crime împotriva statului. Washingtonul a declarat că este pregătit să intervină cu un convoi în Coreea de Nord pentru a-l repatria pe Kenneth Bae.

Sursă foto: CNN