Dezbatere naţională în Maroc despre libertatea sexuală

59

Islamiştii şi secularii din Maroc dezbat virulent problema libertăţii sexuale, după ce un imam a cerut moartea unui jurnalist care s-a declarat în favoarea emancipării.

Abdellah Nhari, un imam din nord-estul regiunii Oujda, cunoscut pentru declaraţiile sale controversate, a declarat într-o predică recentă că jurnalistul Elmokhtar Laghzioui este un „dayoute" („încornorat", în araba colocvială) şi că islamul spune că „ un ‚dayoute' trebuie ucis".

Declaraţia lui Nhari era o reacţie la afirmaţiile lui Laghzioui, care s-a declarat în favoarea libertăţilor personale şi mai ales a libertăţii sexuale.

Circa 100 de jurnalişti au organizat joi un protest în faţa sediului ziarului din Casablanca la care lucrează Laghzioui. Eu au manifestat pentru a-şi exprima dezacordul faţă de comentariile lui Nhari şi pentru a denunţa „terorismul în numele religiei".

De atunci, imamul a insistat că mesajul său a ajuns distorsionat pe reţelele sociale online şi că, de fapt, el nu a făcut apel la uciderea jurnalistului. Procurorul din Oujda a ordonat o anchetă judiciară, fapt care a provocat o adevărată dezbatere naţională privind libertatea sexuală.

Lupta se dă între secularii care doresc eliminare unui articol din constituţie, care prevede pedepsirea cu un an de închisoare a persoanelor care comit adulter. Criticii legii spun că aceasta plasează statul pe o poziţie de apărător ipocrit al unor standarde pe care cei mai mulţi marocani nu le practică.