Un studiu de 10 ani prezintă dezavantajele tratamentelor hormonale

603

Un studiu efectuat în ultimii 10 ani în rândul femeilor aflate la menopauză cărora li s-a administrat tratament hormonal a relevat o serie de dezavantaje care au depăşit avantajele aşteptate.

Studiul realizat de Iniţiativa pentru Sănătatea Femeilor a descoperit că tratamentul hormonal nu doar că nu a reuşit să protejeze femeile de boli cardio-vasculare, atac vascular cerebral sau demenţă, dar a crescut riscul incidenţei acestor boli în cazul femeilor care au urmat tratament cu estrogen şi progestin.

Astfel, medicii au reuşit să oprească administrarea tratamentului în cazul femeilor cu risc crescut de atac de cord şi cancer de sân sau ovarian, concluzionând că un tratament general este o abordare greşită.

Spre exemplu, două categorii de femei – cele care au făcut histerectomie şi cele care nu au suferit o asemenea operaţie – au primit un tratament diferit: estrogen, respective estrogen şi progestin. În cazul celor dintâi, echilibrul dintre beneficii şi dezavantaje a fost favorabil.

Portretul femeii căreia i se poate administra cu cele mai mici riscuri un tratament hormonal este: o femeie care a intrat recent la menopauză, cu o stare de sănătate bună, cu puţini factori de risc pentru boli cardiovasculare sau cancer de sân (nefumătoare, cu o greutate normală, fără diabet, o tensiune arterială bună, fără rude de gradul I (mamă sau soră) bolnave de cancer de sân sau ovarian.