Dialogul catolicilor cu ortodocșii a ajuns „într-un punct crucial”

18

Dialogul catolicilor cu ortodocșii a ajuns „într-un punct crucial", a afirmat luni Papa Benedict al XVI-lea în discursul ocazionat de vizita delegaţiei trimise de Patriarhul Bartolomeu I. Delegaţia ortodoxă este condusă de Mitropolitul Ghenadie de Sassima, co-secretarul Comisiei Internaţionale Mixte pentru Dialog Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă.

   

    Declaraţia papei vine în contextul în care comisia mixtă are în dezbatere „Rolul episcopului de Roma în comuniunea bisericii din primul mileniu". Cel mai fierbinte subiect al dezbaterilor comisiei este primatul episcopului de Roma într-o biserică unită, înaintea schismei din 1054. Catalogată de papă ca „o chestiune delicată și importantă", tema discuţiilor cere „un studiu amănunţit".

    Momentul actual al discuţiilor este văzut de papa ca „un punct crucial", afirmându-se dorinţa de continuare a dezbaterilor în viitoarea sesiune plenară din Viena. Cu ocazia vizitei delegaţiei ortodoxe, pontiful a afirmat că „avem motive să sperăm că dialogul catolic-ortodox va continua spre un progres semnificativ." Papa a lăudat enciclica patriarhului Bartolomeu I din primăvară prin care acesta și-a afirmat „ferma convingere”, împărtășită și de sinodul de la Constantinopol, cu privire la „importanţa acestui dialog".

    Benedict al XVI-lea a mai declarat că actuala vizită, „alături de numeroasele vizite care au avut deja loc în cursul acestui an", indică spre o „relaţie între noi caracterizată de sentimente de încredere reciprocă, stimă și fraternitate."

    Vizita face parte dintr-o serie în care, anual, delegaţia Constantinopolului vine la Roma de sărbătoarea sfinţilor Petru și Pavel, iar delegaţia Romei merge la Istanbul în toamnă, de sărbătoarea sfântului Andrei. În 2006 Benedict în persoană a condus delegaţia catolică, iar în 2008 Bartolomeu însuși a condus delegaţia ortodoxă. Comisia a fost înfiinţată de Papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul de Constantinopol Dimitrie I în anul 1979.