După 7 ani se schimbă secretarul de stat al Vaticanului

60

Cardinalul Tarcisio Bertone a renunţat la poziţia sa de secretar de stat al Vaticanului, după șapte ani, fiind înlocuit pe 15 octombrie de arhiepiscopul Pietro Parolin.

La vârsta de 78 de ani, Bertone se retrage din viaţa politică a Vaticanului, unde a avut o fișă de post echivalentă cu cea a unui prim-ministru într-un stat laic. Cardinalul secretar de stat este conducătorul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun și în această calitate coordonează relaţiile politice și diplomatice ale Sfântului Scaun.

Într-o scurtă ceremonie organizată la Vatican, Papa Francisc i-a mulţumit pentru tot efortul depus în acești ani, spunând că se adresează și din partea Papei Emerit Benedict XVI, care l-a numit pe Bertone în funcţie în 2006.

„În final, aș dori să vă mulţumesc pentru curajul și răbdarea cu care aţi înfruntat problemele – și nu au fost puţine", a declarat Francisc, admiţând dificultăţile cu care s-a înfruntat Vaticanul în ultima perioadă și care au cerut o schimbare de leadership.

Bertone s-a limitat să vorbească mai mult despre Papa Benedict, despre care a spus că ar trebui să fie recunoscut ca „un reformator al conștiinţelor și al clerului" aducând aminte și de lupta papei împotriva pedofiliei și de reformele în afacerile externe ale Vaticanului. La final a remarcat că în Francisc nu vede atât de mult un revoluţionar, cât un continuator al Papei Benedict, citează Catholic Culture.