Elemente cheie în analizarea tragicului eveniment de la maratonul din Boston

41

Atentatul din Statele Unite a născut diverse ipoteze şi speculaţii cu privire la motivele din spatele acţiunii vinovaţilor de exploziile survenite în cadrul Maratonului de la Boston. Religion News a analizat câteva elemente cheie de care ar trebui ţinut cont în descifrarea cauzelor şi în construirea teoriilor cu privire la evenimentul tragic din SUA.

În urma atentatului din Boston, mai multe teorii vehiculate în presă clasau evenimentul ca făcând parte dintr-o acţiune de terorism islamic radical sau cecen. Sistemul de justiţie american, însă, trebuie să ia în considerare faptele criminale petrecute, nu apartenenţa vinovaţilor la o confesiune religioasă sau la un anumit grup etnic, susţine Omid Safi, prefesor de religie la Universitatea din Nordul Carolinei, într-un comentariu pe site-ul Religion News.

El a scos în evidenţă câteva lucruri de care ar trebui ţinut cont în judecarea evenimentelor tragice care au îndoliat Statele Unite, asta şi pentru a construi o lume mai plină de compasiune.

Ruslan Tsarni, unchiul celor doi suspecţi în cazul atentatelor, Dzhokhar Tsarnaev şi fratele său, Tamerlan, care a murit într-un schimb de focuri pe 19 aprilie, a susţinut în faţa presei că tragicul eveniment nu are legătură cu naţionalitatea cecenă şi nici cu religia islamică. El a făcut un apel televizat către Dzhokhar să se predea autorităţilor şi să le ceară iertare victimelor exploziilor provocate de acesta.

Mai mult, punctează Omid Safi, mulţi dintre cei care analizează situaţia din Cecenia nu sunt experţi care să cunoască foarte bine această regiune îndepărtată. El susţine că majoritatea „experţilor instant" se documentează despre această ţară folosind surse de pe internet, precum Wikipedia, fără a fi călcat vreodată în teritoriu, fără a cunoaşte detalii legate de istoria acestuia şi fără a fi purtat vreodată o discuţie cu locuitorii ceceni. Astfel, sunt folosite o serie de clişee la adresa regiunii legate de realităţi geo-politice, precum termenii „jihad" sau „terorism".

De asemenea, legătura cu credinţa musulmană a celor doi este îndoielnică, după cum susţin colegii lor de liceu, care au dezvăluit faptul că fraţii Tsarnaev obişnuiau să se întâlnească pentru a consuma alcool şi pentru a fuma marijuana.

Trebuie notat, de asemenea, faptul că Islamul interzice acţiunile teroriste. Crimele asupra femeilor, bătrânilor, civililor şi liderilor religioşi au fost interzise de însuşi Profetul Mohamed, susţine Omid Safi. De asemenea, şi membrii altor culturi religioase sunt implicaţi în masacre, de la evrei, hinduşi, creştini şi până la atei.

La fel ca şi în cazul masacrului de la liceul din Columbine, dar şi al altor astfel de evenimente care au stârnit oroare, vorbim de o înstrăinare de ceilaţi. În cazul lui Tamerlan Tsarnaev, ruptura se producea între el şi prietenii lui americani pe care, declară acesta, nu îi înţelegea. Problema rupturii sau a imposibilităţii creării unor conexiuni între oameni, dar şi aportul negativ adus de afecţiunile mintale reprezintă un aspect extrem de important, care ar trebui să îşi găsească o rezolvare.

Evenimentul deschide porţile către oportunismul politic, creând circumstanţe favorabile pentru ca fanaticii părţilor de dreapta să îşi promoveze cauzele pentru care militează pe fondul acestor evenimente. Congresmanul Peter King, cel care şi în trecut a mai condus campanii împotriva musulmanilor, a ridicat problema unui control minuţios în ceea ce îi priveşte pe aceştia în urma atentatelor de la Boston.

Apare, de asemenea, tendinţa de a asocia o crimă săvârşită de o persoană care aparţine unui anume grup etnic sau religios cu întreaga comunitate din care face parte. Atentatele au degenerat, de asemenea, în conflicte îndreptate către musulmanii care locuiesc în America. Câteva cazuri s-au înregistrat după eveniment, când atât unui originar din Bangladesh (ai cărui locuitori nu sunt arabi), cât şi unei femei siriene le-au fost aduse injurii şi afirmaţii calomnioase, dar s-au produs şi acte de violenţă asupra acestora.

Omid Safi mai atrage atenţia asupra privilegiilor de care se bucură, în schimb, vinovaţii care se dovedesc a fi „oameni albi". Dacă atentatele ar fi fost săvârşite de un american, nu s-ar fi declanşat mişcări împotriva tuturor albilor, conchide Safi.