Episcop anglican: oponenţii cuplurilor gay pot fi comparaţi cu susţinătorii sclaviei

17

Episcopul din Salisbury, Nicholas Holtam, a sugerat că o reinterpretare a Scripturii în acord cu schimbarea atitudinii faţă de homosexualitate în societatea contemporană este necesară, informează The Telegraph. Afirmaţiile în sprijinul homosexualităţii, venite pe filieră creştină, face ca musulmanii să devină mai vizibil asociaţi cu apărarea valorilor tradiţionale în Anglia.

Într-o intervenţie destul de fermă, în timp ce membrii Camerei Lorzilor se pregăteau pentru a dezbate proiectul de lege al Guvernului în ceea ce privește căsătoria cuplurilor gay, episcopul Holtam a considerat că permisiunea oferită cuplurilor gay de a se căsători ar constitui o „aprobare foarte puternică" a instituţiei căsătoriei.  Într-o scrisoare trimisă lui Alli, un musulman, membru al Camerei Lorzilor, Episcopul Holtam s-a distanţat de poziţia oficială a Bisericii Angliei cu privire la căsătoria între persoane de același sex, spunând: „morala creștină vine dintr-un amestec de norme biblice, tradiţie creștină și experienţă raţională".  Drept urmare, „uneori, creștinii au trebuit să-și reconsidere priorităţile Evangheliei în lumina experienţei", a argumentat episcopul.

În susţinerea argumentaţiei sale, episcopul a făcut apel la trecutul istoric, demonstrând că de multe ori creștinismul și-a schimbat radical mesajul și atitudinea în probleme pe care le considera odată ca fiind aprobate de Dumnezeu: „De exemplu, înainte de Wilberforce, creștinii au perceput sclavia ca având suport biblic și parte a ordinii create de Dumnezeu. În mod similar, în Africa de Sud, Biserica Reformată olandeză a sprijinit apartheid-ul, pentru că și acesta era considerat biblic și parte a ordinii lăsate de Dumnezeu. Nimeni nu susţine acum sclavia sau apartheid. Textele biblice nu s-au schimbat, ci doar interpretarea noastră". 

Intervenţia episcopului Holtam a avut loc într-un context în care anumite partide politice se pregăteau pentru o ultimă încercare de a bloca proiectul de lege în favoarea căsătoriei persoanelor de același sex, susţinut de premierul David Cameron. Guvernul Cameron intenţionează să extindă legalitatea căsătoriilor homosexuale, care din 2005 se pot realiza civil, și către căsătoriile religioase, notează Reuters.

Nu este prima dată când din interiorul Bisericii Angliei sunt adoptate poziţii partizane în favoarea căsătoriei homosexuale. Anul trecut, doi episcopi și-au exprimat dezaprobarea faţă de poziţia oficială a Bisericii. Ei spun că această poziţie nu îi reprezintă nici pe ei, nici un mare număr important al clerului și enoriașilor. Unul dintre aceștia, Alan Wilson, episcop de Buckingham, a precizat: „Declaraţia (Bisericii, n.r.) este îngustă și legalistă… Iisus nu a spus nimic despre gay, în schimb, a spus suficient despre faptul că trebuie să-ţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi".

De asemenea, în cadrul unei conferinţe referitoare la homofobie, desfășurate în 2012 la Londra, același episcop Holtam a menţionat că „este un dezastru că noi am permis Bisericii să fie văzută ca opusă căsătoriei între persoane de același sex", informează Pinknews. În plus, preotul Jeffrey John, decan al Bisericii Anglicane, care şi-a asumat public homosexualitatea, și-a exprimat chiar optimismul că în viitorul imediat transformări radicale vor avea loc: „căsătoriile religioase între homosexuali sunt pe drum, chiar dacă vor întârzia încă zece ani".

Planul guvernamental a provocat reacţii intense din partea liderilor religioși, inclusiv șeful Bisericii Romano-Catolice din Anglia, Vincent Nichols, dar și din partea unora dintre membrii partidului conservator al lui Cameron, care l-au acuzat că politica sa interferează cu probleme religioase, ne informează Christian Today. Potrivit lui Nichols, legalizarea căsătoriilor homosexuale va duce la „confuzie", pentru că planul lui Dumnezeu este uniunea dintre un bărbat și o femeie prin „dragostea creatoare a lui Dumnezeu".

O reacţie neașteptată a sosit din partea comunităţii musulmane din Londra. Sute de imami au ieșit pe străzile din Marea Britanie pentru a protesta împotriva legalizării căsătoriilor homosexuale. Presa britanică spune că este o reacţie fără precedent din partea acestei religii.