El Salvador, locul în care femeile care pierd o sarcină pot ajunge la închisoare

245

Statul sudamerican El Salvador are una dintre cele mai dure legi anti-avort din lume, scrie BBC. Iar ca urmare a aplicării ei, femeile care suferă o pierdere de sarcină pot fi suspectate de avort indus, unele fiind chiar condamnate la închisoare, pentru crimă.

Glenda Xiomara Cruz (19 ani) a primit o condamnare la 10 ani de închisoare după ce, în octombrie 2012, a pierdut o sarcină. Tânăra din Puerto El Trifuno nici nu știa că e însărcinată când a fost efectiv luată prin surprindere de dureri abdominale puternice și o hemoragie din pricina cărora a chemat salvarea. Ciclul menstrual nu îi fusese întrerupt, nu se îngrășase și un test de sarcină pe care îl făcuse în luna mai ieșise negativ. Cu toate acestea, pierderea sarcinii, care a obligat-o să treacă prin două operaţii de urgenţă și să petreacă trei săptămâni în spital, i-a adus o condamnare de un deceniu, fiindcă judecătorul a considerat că tânăra ar fi trebuit să îi salveze viaţa copilului.

Avocatul tinerei acuza sistemul legislativ că este construit pe „prezumţia de vinovăţie", ceea ce face foarte greu pentru femei procesul de a-și dovedi inocenţa. „Ea este doar o altă victimă nevinovată a sistemului nostru nedrept și discriminator care închide femei tinere și sărace fiindcă suferă complicaţii obstetrice", reclama avocatul. Și tatăl Xiomarei deplângea „teribila nedreptate" petrecută cu fiica lui. În mărturia pe care a depus-o la tribunal, tatăl fetei a povestit de anii de violenţă la care ea a fost supusă de partenerul de viaţă. Cu toate acestea, procurorii care ceruseră o sentinţă de 50 de ani, s-au bizuit din plin pe mărturia soţului femeii, care o acuza că și-a omorât intenţionat copilul.

El Salvador este una din cele cinci ţări sudamericane care interzic total avortul, alături de Nicaragua, Chile, Honduras și Republica Dominicană. Interdicţia este în vigoare din 1998 și se aplică fără excepţii, chiar și în cazurile de viol, sau în cazurile în care viaţa mamei este ameninţată, ori fetusul suferă de malformaţii majore.

Peste 200 de femei au fost raportate poliţiei între anii 2000 și 2011 pentru intenţia de a-și ucide copiii nenăscuţi. Între acestea 129 au fost acuzate de procurori, iar 49 condamnate pentru crimă sau avort, susţine un raport al ONG-ului Citizens' Group for the Decriminalization of Abortion. Alte șapte femei au mai fost condamnate din 2012 până azi.

Cristina Quintanilla avea 18 ani în 2004, când însărcinată cu al doilea copil a trebuit să fie dusă de urgenţă la spital pentru complicaţii la sarcină. „Pe la miezul nopţii am simţit o durere imensă, am crezut că mor. Băteam în ușa băii, ca să o trezesc pe mama, când am simţit că a ieșit copilul și a căzut pe podea. Următorul lucru pe care mi-l amintesc e cum m-am trezit în spital." Mama fetei a sunat la poliţie (fiindcă în El Salvador poliţia este aceea care intervine ca Salvare) și au dus-o la spital. Acolo Cristina a fost anesteziată, iar când s-a trezit a fost interogată și apoi legată cu cătușe de pat. După ce și-a revenit, a fost acuzată de crimă și transferată într-o celulă de închisoare. Primul judecător care i-a audiat cazul a hotărât că tânăra este nevinovată, însă procurorii care au făcut recurs au obţinut la apel o sentinţă de 30 de ani în închisoare pentru omor. Nu a contat că, acasă, Cristina mai avea un copil de 4 ani, forţat să fie crescut de străbunici. „Medicii nu au putut să îmi explice de ce a murit copilul, dar procurorul a făcut să pară că sunt un criminal și că aș fi putut să îmi salvez copilul deși eu leșinasem de durere", povestea Cristina, citată de BBC.

Legea anti-avort din El Salvador a fost contestată de numeroase organizaţii pentru drepturile omului, care spun că legea este „crudă și discriminatorie". „Femei și fete ajung la închisoare pentru că nu doresc, sau în mod tragic nu pot să ducă o sarcină la termen", spune Esther Major, militant în cadrul Amnesty International. Lucrul acesta, sublinia ea, „face ca a merge la spital pentru a trata complicaţiile apărute în timpul sarcinii, inclusiv o pierdere de sarcină, să fie o loterie periculoasă."