Obstacolul invincibil din calea succesului tău

470

Uneori, în calea succesului tău personal și profesional stai chiar tu. Atunci când îţi subestimezi propriile puteri și îţi pierzi încrederea în ceea ce ești capabil să realizezi, punându-ţi singur piedici și bariere mentale peste care nu poţi trece. Astfel, îţi diminuezi considerabil șansele de a face lucruri valoroase cu viaţa care ţi-a fost dăruită.

Henry Ford, fondatorul gigantei companii Ford, afirma că „indiferent dacă ai impresia că poţi sau crezi ca nu poţi – ai dreptate". Vorbele înţelepte ale omului de afaceri american subliniază întocmai importanţa și influenţa setării mentale asupra propriilor noastre acţiuni și asupra a ceea ce suntem capabili să realizăm.

Cu toate acestea, nu puţine sunt momentele în care alegem să privim către lucrurile pe care nu știm să le facem, la care nu ne pricepem și de care ducem lipsă, în detrimentul aspectelor pozitive, punctează psihoterapeuta Gerti Schoen, într-un articol pentru Psychcentral. Astfel uităm de puterea imensă și potenţialul cu care suntem înzestraţi.

Subestimarea propriei valori este cea care ne face să pierdem o mulţime de oportunităţi. Desconsiderarea sinelui te poate face să pierzi șansa la dragoste, pentru că nu te-ai simţit suficient de bun pentru a aborda persoana pe care o placi. Subestimarea te poate face să scapi printre degete promovarea mult râvnită, pentru că nu ai considerat că ideea ta este suficient de bună pentru a fi prezentată șefului. De ce ajungem să ne desconsiderăm? Pe de-o parte s-ar putea ca de vină să fie tendinţa noastră de a ne compara cu ceilalţi, sugerează Brian Kim, scriitor motivaţional, autorul cărţii Secretul ascuns pentru a gândi și a deveni bogat (The Hidden Secret in Think and Grow Rich). Pe de altă parte, de vină ar putea fi și așteptările noastre care se pot dovedi uneori nerealiste, lucru care poate altera impresia asupra a ceea ce credem că putem realiza, punctează Big Think. Vorbele lui Tony Robbins, consilier personal și de business, întăresc această idee: „mulţi oameni supraestimează ceea ce cred că pot realiza într-un an și subestimează ceea ce pot face într-o viaţă".

Numai eliminând orice urmă de îndoială putem să conștientizăm adevărata noastră valoare, sugerează antreprenorul Josh Hinds, speaker motivaţional, mentor și autorul cărţii De ce sincronizarea perfectă e un mit: Sfaturi pentru a rămâne inspirat și motivat în fiecare zi (Why Perfect Timing is a Myth: Tips for Staying Inspired and Motivated Day in and Day out!). Însă așa cum subliniază acesta, călătoria prin viaţă, adesea plină de obstacole, are puterea de a ne dărâma încrederea în propriile puteri. Ceea ce pierdem din vedere este faptul că tocmai greutăţile întâlnite pe acest drum sinuos sunt cele care ne învaţă unele dintre cele mai valoroase lecţii.

Brian Kim oferă câteva sfaturi utile pentru toţi cei care vor să își recupereze încrederea în forţele proprii și să înceteze să își subestimeze puterea. Una dintre metodele recomandate de acesta este rememorarea reușitelor și relatarea în scris, într-un jurnal, a acestor evenimente încununate de succes. Parcurgerea acestor însemnări va fi de mare ajutor atunci când ai tendinţa să te desconsideri și îţi vor aminti de câte lucruri măreţe ești în stare.

De asemenea, el recomandă implicarea în activităţi care să îţi testeze limitele, care să te provoace și totodată să te încurajeze să fii mai bun. Poate că ţi s-a părut întotdeauna dificil să practici un anume sport. Ai putea să te înscrii la un curs și să începi, încetul cu încetul, să îţi depășești îndoiala că nu poţi practica activitatea respectivă.

Nu în ultimul rând, este important să eviţi să te compari cu ceilalţi. Fiecare este unic în felul său și are atuurile sale și defectele sale. Chiar dacă își dorești să fii la fel de priceput într-un domeniu precum este celălalt, s-ar putea ca aceasta să nu ţi se potrivească de fapt. În schimb, tu ești înzestrat cu alte calităţi și talente pe care trebuie să le descoperi și să le cultivi.