Intelectualii pro-avort, mai puţini decât acum 3 decenii

57

Oamenii sunt cu atât mai înclinaţi să susţină legalizarea avortului, cu cât sunt mai educaţi, reiese dintr-un studiu publicat ieri de Gallup. Analiza evoluţiei în timp a opiniilor arată însă că beneficiarii unei educaţii medii și peste medie sunt mai puţin dispuși să accepte legalizarea avortului, decât erau acum 30 de ani.

Studiul a relevat totodată că femeile înclină mai mult decât bărbaţii să susţină legalizarea avortului în orice circumstanţă. Sondajul acoperă o perioadă de timp cuprinsă în intervalul 1975 – 2009 și a presupus intervievarea a aproximativ 1000 de persoane de peste 18 ani din SUA.Conform studiului Gallup, disponibilitatea respondenţilor de a se exprima în favoarea legalizării avortului crește proporţional cu nivelul educaţiei. Astfel, în 2005-2009, numai 18% dintre absolvenţii de liceu erau de acord cu avortul, în vreme ce 31% dintre absolvenţii de facultate erau pentru legalizarea acestuia. Analiza Gallup arată că în 2005-2009, procentul absolvenţilor de facultate care sunt în favoarea legalizării avortului a scăzut cu 5% faţă de procentul din anii 1975-1979.

În ultimii 30 de ani, opinia majoritară, atât a bărbaţilor, cât și a femeilor, este că avortul ar trebui să fie legal, numai în anumite circumstanţe. Procentul persoanelor care susţin această părere s-a menţinut de-a lungul perioadei la peste 50% dintre cei intervievaţi.Între absolvenţii de facultate, mai multe femei decât bărbaţi susţin avortul. Astfel, 35% dintre absolvente s-au declarat în favoarea legalizării, în vreme ce numai 28% dintre absolvenţi sunt de acord cu aceasta. Din sondaj reiese astfel că educaţia exercită o influenţă majoră asupra divizării opiniilor.