Kermit Gosnell a scăpat de execuţie, dar este condamnat pe viaţă

15

Dr. Kermit Gosnell, acuzat de uciderea a trei bebeluși nenăscuţi, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fără drept de eliberare condiţionată. La o zi după aflarea verdictului, medicul a fost de acord să nu conteste în instanţă decizia judecătorilor, dacă aceștia nu îl condamnă la execuţie.

Gosnell a fost acuzat și găsit vinovat de uciderea a trei bebeluși născuţi vii în timpul unor operaţii de avort. Medicul a fost condamnat și pentru uciderea din culpă a unei paciente în vârstă de 41 de ani, decedată în clinica lui, după ce a primit o supradoză de medicamente. Pe lângă aceste acuzaţii, Gosnell a mai avut de răspuns la alte 225 de infracţiuni mai mici, inclusiv efectuarea ilegală a unor avorturi după depășirea termenului.

Era de așteptat, notează Washington Post, ca medicul, în vârstă de 72 de ani, să mai treacă printr-un proces în care să fie judecat în vederea aplicării pedepsei cu moartea. Sarcina judecătorilor nu a fost una ușoară, ei fiind nevoiţi să se bazeze exclusiv pe relatări ale martorilor chemaţi dintre foștii angajaţi ai clinicii. Pentru ca medicul să fie condamnat pentru ucidere era de asemenea necesar să se dovedească faptul că acei bebeluși s-au născut vii. Apărarea nu a avut niciun martor, iar medicul a declarat că feţii au fost uciși cât se aflau încă în uter, prin injectarea unor substanţe care le oprea inima.

Activiști pro-viaţă au fost revoltaţi de decizia judecătorilor de a-l condamna pe Gosnell la închisoare pe viaţă. De pildă, Mark DeMoss sugera într-un tweet ironic că medicul „ar fi trebuit executat în același mod în care a ucis și el acei copii, prin tăierea coloanei vertebrale".

Citește și: Cazul bebelușilor decapitaţi îi revoltă pe americani împotriva avortului