Legislativul european cere bani pentru sprijinirea accesului la avort

141

În urmă cu câteva zile, Parlamentul European a aprobat o rezoluţie prin care se cere Uniunii Europene să susţină crearea unui fond internaţional pentru finanţarea accesului la avort.

Rezoluţia nu are caracter obligatoriu, dar solicită UE să susţină crearea fondului respectiv ca modalitate necesară de compensare a banilor de care nu mai beneficiază organizaţiile internaţionale, după ordinul prin care președintele Donald Trump le-a tăiat finanţarea. Este vorba despre un memorandum („global gag rule”), semnat chiar în prima lui zi de lucru la Casa Albă, prin care Trump a anulat orice formă de finanţare din banii guvernului american a ONG-urilor şi programelor internaţionale care au orice legătură cu avorturile, fie că oferă acest serviciu, că fac lobby pro-avort sau doar că furnizează informaţii medicale și consiliere pe acest subiect. Revocarea a avut loc exact la 8 ani distanţă de la semnarea legii pro-avort de către Barack Obama.

În acest context, parlamentarii europeni susţin necesitatea creșterii în mod semnificativ a fondurilor pentru „sănătatea și drepturile sexuale și reproductive” ale femeilor, optând pentru constituirea unui fond cu scopul de a „finanţa accesul la controlul nașterilor, avortul legal și în condiţii de siguranţă, folosind atât resursele naţionale, cât și finanţarea UE pentru a umple golul lăsat de schimbările provocate de administraţia Trump”.

Prin acest demers, Parlamentul European se arată fidel poziţiei pro-avort, exprimate foarte clar și în anul 2015, atunci când, în raportul anual despre egalitatea de gen, forul european a susţinut dreptul femeilor la avort, o practică ce nu este pe deplin legală în toate statele Uniunii Europene. Cu acea ocazie, eurodeputaţii au sprijinit masiv apelul ca femeile să aibă „acces liber la avort și la metode de contracepţie”, exprimându-și totodată susţinerea faţă de măsurile menite să reducă inegalitatea de gen, precum atenuarea decalajelor de venituri dintre bărbaţi și femei sau combaterea violenţei împotriva femeilor.

Aprobarea rezoluţiei în PE a fost precedată de anunţul mai multor state că se vor implica într-un plan de compensare pentru ONG-uri cu 600 de milioane de dolari în patru ani, la iniţiativa guvernului olandez. Suedia, Danemarca, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Canada și Insulele Capului Verde deja s-au alăturat acestui demers. Lilianne Ploumen, ministrul olandez pentru Dezvoltare Internaţională și Cooperare, care a anunţat această iniţiativă, a declarat că susţine „dreptul de a alege al femeilor și drepturile femeilor, în general. E important să rezistăm.”

Lupta pentru dreptul la avort se duce pe mai multe planuri, inclusiv în spaţiul virtual. De exemplu, în Franţa, parlamentul a aprobat legea care vizează infracţiunea „de obstrucţionare a întreruperii voluntare a sarcinii”, cu extindere la mesajele postate pe site-urile care militează împotriva avortului. Multe dintre aceste site-uri sunt cu profil religios și au fost create cu intenţia de a le oferi femeilor o alternativă la avort. Conform Radio Vatican, alte site-uri care abordează subiectul avortului nu vorbesc niciodată despre copil și nici măcar despre embrion sau fetus, ci doar în mod general despre „conţinutul” sarcinii. Conform noii legi, cine postează mesaje online împotriva dreptului la avort riscă o pedeapsă de până la doi ani de închisoare și treizeci de mii de euro amendă. În consecinţă, asociaţiile catolice franceze vorbesc despre „o zi de întuneric pentru dreptul la viaţă” și despre „o zi neagră pentru libertatea de exprimare”. În replică, iniţiatorii legii afirmă că legea este împotriva celor care oferă informaţii false.

Papa Francisc i-a încurajat, în luna ianuarie, pe cei care au participat la Marșul pentru viaţă din Franţa. În opinia liderului catolic, Biserica „nu trebuie să renunţe niciodată să proclame faptul că viaţa umană trebuie protejată fără condiţii, din momentul conceperii și până la moartea naturală”. Pe de altă parte, apărătorii dreptului la avort consideră că planificarea nașterii are beneficii economice și de sănătate, printre care creșterea ratei de supravieţuire la nou-născuţi, dar și reducerea infectărilor cu HIV/SIDA sau cu alte boli transmisibile. Nu în ultimul rând, emanciparea femeilor sau reducerea numărului de sarcini la adolescente sunt considerate aspecte de luat în considerare.