Kilogramele în plus, factor propice pentru 11 tipuri de cancer

362

O echipă internaţională de oameni de știinţă a analizat peste 200 de studii, demonstrând că există dovezi solide care susţin asocierea dintre grăsimea corporală în exces și mai multe tipuri de cancer, informează The Guardian.

„Cred că acum publicul și medicii trebuie să acorde atenţie obezităţii când se raportează la cancer”, a declarat Marc Gunter, din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerelor, coautor al cercetării. Concluzia studiului este că există o legătură solidă între stratul de grăsime în exces și un risc crescut de 11 tipuri de cancer: de colon, de rect, endometrial, de sân, ovarian, de rinichi, pancreatic, de sistem cardiovascular, de căi biliare și anumite tipuri de tumori de esofag și de măduvă osoasă. În consecinţă, „a le spune oamenilor să evite să fie supraponderali nu numai că reduce riscul de diabet și boli cardiovasculare, ci și pe cel de diverse tipuri de cancer”, a adăugat expertul.

Studiul, care a examinat dovezile prezentate de 204 de cercetări publicate anterior despre asocierea dintre grăsimea corporală și dezvoltarea unor tipuri de cancer, a fost publicat în British Medical JournalDintre cele 95 de studii care au analizat indici ai obezităţii, precum indicele de masă corporală (IMC), 12 au oferit dovezi concludente în direcţia acestei asocieri, evidenţiind un total de nouă tipuri diferite de tumori, iar când au fost luate în calcul și alte metode de măsurare a obezităţii, numărul de cancere generate de asocierea cu surplusul de kilograme a ajuns la 11. Analizarea acestor studii a indicat faptul că, dacă indicele de masă corporală crește, atunci riscul de apariţie a cancerului este mai mare. În cazul bărbaţilor, pentru fiecare creștere a IMC cu 5kg/m2, riscul dezvoltării de cancer colorectal sporește cu 9%. Pentru cancerul căilor biliare, riscul crește cu 56% pentru fiecare 5kg/m2 a IMC. Autorii notează că celelalte studii au avut rezultate mixte, adică 18% au fost catalogate drept „foarte sugestive” în ceea ce privește stabilirea unei legături între excesul de grăsime corporală și cancer, 20% nu au adus decât dovezi slabe, iar 25% nu au ajuns la astfel de concluzii.

Potrivit lui Rachel Orritt din cadrul Cancer Research din Marea Britanie, cercetarea de faţă „utilizează criterii foarte stricte pentru a evalua dovezile și confirmă că obezitatea crește riscul de cancer, corelând multe dintre tipurile de cancer care au mai fost asociate în trecut”. Specialistul avertizează că datele acestea ar trebui tratate în mod responsabil, în condiţiile în care greutatea în exces se află pe locul al doilea, după fumat, în clasamentul celor mai ușor de prevenit cauze ale cancerului. „Fie că alegi să urci pe scări sau că optezi pentru variantele fără zahăr ale sucurilor preferate, mici schimbări pot face diferenţa, ajutând la menţinerea unei greutăţi sănătoase și reducând riscul de cancer”, a adăugat aceasta.

În asemenea condiţii, nu este deloc surprinzător faptul că „oamenii de știinţă avertizează că, dacă nivelurile de obezitate continuă să crească, va exista un număr sporit de 3.700 de tipuri de cancer diagnosticate anual”, conform BBC. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât incidenţa cancerului apare la vârste tot mai fragede. De exemplu, un studiu condus de American Cancer Society a descoperit că rata cancerului colorectal (a doua cauză de deces prin cancer) a scăzut semnificativ pentru persoanele născute între 1890 şi 1950, dar a crescut pentru fiecare generaţie născută după 1950. „Persoanele născute în 1990, cum este şi fiul meu, au un risc de două ori mai mare de a face cancer de colon şi de patru ori mai mare de cancer rectal comparativ cu cei născuţi în 1950, la aceeaşi vârstă”, spune Rebecca Siegel, epidemiolog la American Cancer Society. „Şi, cu toate că riscul rămâne mic la cei tineri, pe măsură ce ei înaintează în vârstă, creşte şi riscul menţionat”, adaugă Siegel, citat de The New York Times.

Dr. Alison Tedstone, nutriţionist la Public Health England, consideră că inversarea acestei situaţii este dependentă de creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile existente. „Mai puţin de jumătate din populaţie realizează că obezitatea crește riscul de cancer, iar în condiţiile în care aproape două treimi dintre adulţi sunt supraponderali, acest fapt este îngrijorător”. Și alţi experţi insistă pe același aspect. Tom Stansfeld, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, consideră că, „deși relaţia dintre cancer și obezitate este complexă, este clar că excesul de kilograme crește riscul de a dezvolta cancer”. În opinia expertului, există și soluţii. „Menţinerea unei greutăţi sănătoase reduce riscul de cancer și cel mai bun mod de a face acest lucru este printr-o alimentaţie sănătoasă, echilibrată și prin exerciţii fizice regulate.”