Statul american Wisconsin interzice avortul după 20 de săptămâni de sarcină

272

Guvernatorul din Wisconsin, Scott Walker, a semnat o lege care interzice efectuarea avorturilor după 20 de săptămâni de sarcină în cazurile care nu constituie urgenţe medicale sau în cazul în care sarcina nu este un rezultat al unui viol ori al unui incest. Cei care încalcă noua legislaţie sunt pasibili de pedeapsa cu închisoare până la 3 ani și jumătate și amendă de până la 10.000 de dolari.

Avorturile efectuate după 20 de săptămâni de sarcină sunt foarte rare, reprezentând doar 1% din totalul avorturilor. De obicei, procedura este solicitată atât de târziu de mamele care descoperă probleme ale sarcinii pe care nu le-ar fi putut depista mai devreme.

Decizia guvernatorului a fost motivată de opinia experţilor, care spun că, din a 20-a săptămână de sarcină, fătul începe să simtă durerea. Mai multe grupări medicale se opun însă acestei legi. Printre acestea se numără filiala Wisconsin a Colegiului Medicilor de Obstetrică-Ginecologie, Societatea Medicală din Wisconsin, Academia Medicilor de Familie din Wisconsin și filiala Wisconsin a Academiei Americane de Pediatrie.

Circa 100 de doctori ginecologi au trimis scrisori către guvernatorul Walker, anunţându-l că respectiva legea le-ar lega mâinile în ceea ce privește ajutorul pe care l-ar putea oferi mamelor care suferă complicaţii ale sarcinilor după 20 de săptămâni.

Activiștii anti-avort speră ca această lege, care a fost deja adoptată în 11 state, să fie un pas spre deturnarea legii care a permis avortul, validată în anul 1973, în urma cazului Roe versus Wade. Curtea Supremă a decis atunci că femeile au dreptul constituţional să facă avort până în momentul în care fătul ar putea supravieţui în afara pântecului, perioadă care se află între 22 și 24 de săptămâni.