Drone care transportă medicamente

576

Săptămâna trecută au avut loc primele zboruri fără pilot pentru transportarea de medicamente într-o zonă rurală din Virginia, informează Wall Street Journal. Evenimentul poate fi considerat un pas înainte în procesul de reducere a emisiilor de CO2, dar și o lovitură pentru firmele de transport. Dincolo de toate acestea, acţiunea reprezintă o veste bună pentru persoanele din mediul rural fără acces constant la îngrijire medicală.

O companie specializată în vehicule de transport fără pilot a pus la dispoziţie dronele, iar zborurile au primit autorizaţia Administraţiei Federale de Aviaţie (AAF), dar nu cu ușurinţă. Au trebuit luaţi în considerare numeroși factori de siguranţă și logistică, fiecare detaliu fiind revizuit de câteva ori. Miza era mare, mai ales pentru viitorul îndepărtat. De aceea, aparatele conţin sisteme de backup multiple. Astfel încât, chiar dacă pierd o baterie sau o paletă, vor reuși să aterizeze în siguranţă.

Proiectul a fost o coproducţie între Virgina Tech, Flirtey Inc. și NASA și a avut ca scop demonstrarea importanţei sociale a sistemelor de zbor fără pilot. În același timp, evenimentul a deschis oportunităţi economice.

„Dovada faptului că vehiculele de zbor fără pilot pot transporta medicamente vitale este un pas important spre un viitor în care un astfel de vehicul se ocupă de transportul cumpărăturilor zilnice”, a declarat Matt Sweeny, CEO al Flirtey Inc.

Practic, în dimineaţa zilei de 17 iulie, un vehicul operat de la distanţă de către piloţi NASA a transportat medicamentele pe Aeroportul Lonsome Pine, din Wise, Virginia. De acolo, încărcătura a fost împărţită în pachete mai mici și transportată de către dronele Flirtey în regiunea Wise, destinaţia finală a coletului medical fiind o clinică mobilă ce deservește peste 1.500 de pacienţi.

În momentul de faţă, AAF interzice transporturile cu drone. Regulile în stare de proiect ale AAF, ce vor fi finalizate cel mai probabil la sfârșitul anului viitor, interzic zborurile deasupra oamenilor, în orașe și dincolo de câmpul vizual al operatorului. De asemenea, regulile interzic transportul de obiecte. Cu toate acestea, evenimentul de vineri, aprobat de AAF ca o excepţie, ajută la dovedirea utilităţii și siguranţei transportului cu drone.

Foto: http://dronelife.com