Evanghelicii pregătesc case de groază pentru Halloween

21

La un preţ de 300 de dolari, creștinii evanghelici pot comanda pe internet un kit cu ajutorul căruia să creeze de Halloween propria casă bântuită, dar de data aceasta cu o morală în spate.

Multe religii critică această sărbătoare pentru conexiunile pe care le-ar avea cu închinarea la Diavol. Însă pentru teleevanghelistul Jerry Falwell este un prilej bun pentru a băga spaima în oameni și a-i determina să se întoarcă la Dumnezeu.

Un centru evanghelic din Colorado, SUA, este expert în programele de Halloween. Pentru 300 de euro, persoane individuale sau comunităţi creștine pot alege să își decoreze casa sau biserica astfel încât să exemplifice unul din cele șapte păcate mortale. Conform site-ului bisericii, scenele includ referinţe directe la homosexualitate, avort, suicid, condus sub influenţa alcoolului, satanism, iad și rai. Se pot însă cumpăra și pachete adiţionale care cuprind scene privind abuzul domestic, o căsătorie între doi homosexuali sau o petrecere cu tineri ieșită de sub control. Scenele au fost scrise de către pastorul bisericii, Keenan Roberts.

Conform publicaţiei Pacific Standard, în alţi ani biserica a oferit și un dvd cu instrucţiuni pentru decorare, dar anul acesta a renunţat pentru că toată lumea reproducea întocmai scenele și nu erau implicaţi cu adevărat în activitate. Pe lângă decorarea bisericilor, se joacă adevărate piese de teatru, în care enoriașii joacă rolurile homosexualilor, a mamelor care au avortat, a tinerelor care au fost violate, a copiilor abuzaţi etc.

Mesajul pastorului Roberts este că „vremurile disperate cer măsuri disperate". Prin dramă și agresivitate el vrea să trasmită mesajul că în fiecare zi oamenii trec printr-o luptă spirituală, care are o finalitate clară pentru sufletele lor. În schimb, oamenii observă alte lucruri, cum ar fi ironia din spatele acestor declaraţii. Se folosesc aceleași elemente culturale care îi atrag pe tineri: violenţă, sex, sânge, scene de groază. Tinerii creștini care ajută la organizarea acestor evenimente o fac în principal pentru că li se pare o chestie de amuzament, conform documentarului „Hell House". De exemplu, după Halloween, biserica Trinity Church oferă premiu pentru cum și-au jucat tinerii rolurile.

Doi tineri evrei și-au împărtășit experienţa vizitei la o casă de groază evanghelică, care într-adevăr i-a speriat de moarte, dar nu în sensul pe care și-l doreau organizatorii. Concluzia a fost că este cea mai „bolnavă" experienţă la care au participat și că evanghelicii au rămas blocaţi în timp, în perioada în care se folosea frica pentru a-i atrage pe oameni la creștinism.