Deces provocat de anticoncepţionale, raportat la Agenţia Europeană a Medicamentului

193

În urmă cu o lună, o tânără de doar 27 de ani, din Arad, a murit după un stop cardio-respirator, care a lăsat-o într-o comă profundă timp de două săptămâni. Primele investigaţii ale medicilor indicau atunci drept posibilă cauză un tratament medicamentos pentru slăbit pe care tânăra îl urmase. Ieri însă, medicii legiști au anunţat rezultatul oficial al necropsiei: embolie pulmonară, ca rezultat al tratamentului cu anticoncepţionale.

Pe 13 septembrie, tânăra a suferit un infarct, care a lăsat-o două săptămâni în comă. Rudele ei au spus atunci că fata nu suferea de nicio boală, însă lua anticoncepţionale, prescrise de un medic, pentru un chist ovarian. Fata renunţase la fumat cu două luni înainte să moară și, fiindcă în ultima perioadă se îngrășase, începuse un tratament medicamentos pentru slăbit.

Adrian Wiener, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, declarase pentru Mediafax că iau în calcul o legătură între consumul suplimentelor pentru slăbit și stopul cardio-respirator.  Însă din expertiza medico-legală care a stabilit starea de toxicitate a organismului și cauzele decesului a reieșit altceva. „După autopsie, una din posibilele cauze ale decesului, de fapt cauza cea mai probabilă, embolia pulmonară, este una din complicaţiile tratamentului cu anticoncepţionale. De aceea, prescripţia acestor tipuri de medicamente trebuie să ţină cont de mai multi factori: obezitatea, hipertensiunea, sedentarismul. Era o pacientă supraponderală", a spus dr. Adrian Wiener, citat de Știrile ProTV.

Prospectul medicamentului contraceptiv specifica la efecte adverse riscul de dezvoltare a trombozei sau a embolismului, în timp ce la contraindicaţii nota hipertensiunea severă, obezitatea și fumatul. „Asocierea dintre contraceptive și fumat nu e benefică. Poate cauza accident vascular cerebral, spunea medicul ginecolog Ioan Micle, subliniind că „pastilele cresc efectul de coagulare a sângelui și produc o creștere a tensiunii."

Agenţia Naţională a Medicamentului s-a sesizat în acest caz, înregistrându-l ca „reacţie adversă gravă suspectă" și a trimis un raport către Agenţia Europeană a Medicamentului, așa cum a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anca Crupariu.

Producătorul anticoncepţionalelor pe care le lua tânăra din Arad a anunţat că „așteaptă rezultatul final al investigaţiei, iar pe baza acestui rezultat va proceda în consens cu recomandările formulate de către autorităţile abilitate". Este posibil ca aceste recomandări să includă modificarea prospectului medicamentului astfel încât să cuprindă mai multe detalii despre efectele adverse ale tratamentului.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale a medicamentului a spus însă că mai important este „ca pacientele să se supună unui control riguros din partea medicului specialist" înainte de a începe un tratament contraceptiv.

Un studiu realizat la începutul anului de compania globală de cercetare Millward Brown a analizat comportamentul femeilor în privinţa planificării familiale și a contracepţiei. Raportul intitulat „Emergency Contraception Study" a arătat că cele mai multe dintre românce, respectiv 33%, folosesc prezervativul ca principală metodă contraceptivă, 25% iau zilnic anticoncepţionale, 22% se bazează pe metoda calendarului şi a retragerii, în timp ce 8% nu folosesc niciun mijloc de contracepţie. Majoritatea femeilor care au participat la studiu consideră că metodele contraceptive pe termen lung (pastilele) au efecte negative, de aceea preferă să folosească metode contraceptive care se utilizează în timpul contactului sexual.

O serie de motive medicale serioase trebuie considerate contraindicaţii pentru administrarea anticoncepţionalelor:   –   istoric de tromboze (coagularea sângelui în vase) sau predispoziţia familială la astfel de boli. Aici sunt incluse accidentul vascular cerebral, infarct, tromboză venoasă, embolie pulmonară.   –   obezitate,    –   hipertensiune arterială,    –   tulburări hepatice severe,   –   boli ale vaselor creierului sau ochilor.De asemenea, administrarea contraceptivelor este contraindicată în cazul femeilor cu vârsta peste 30 de ani sau însărcinate.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.