Evanghelizarea lui Billy Graham în România comunistă – arhivă video 1985

420

Asociaţia Evanghelistică Billy Graham (BGEA) sărbătorește zilele acestea 60 de ani de activitate în acţiuni de vestire a Evangheliei. Asociaţia a organizat în întreaga lume, de-a lungul deceniilor, serii de prezentări, seminare, programe de radio și televiune, articole și resurse în publicaţii print și online.

    Evanghelistul Billy Graham a fondat asociaţia în 1950 cu un singur scop, acela de a-i ajuta pe oameni să descopere o relaţie personală cu Dumnezeu, care vine prin cunoașterea lui Iisus Christos. Textul biblic luat ca motto a fost cel din Evanghelia după Marcu 16:15, „Mergeţi în toată lumea și predicaţi Evanghelia la orice făptură."

    Cu ocazia aniversării a 6 decenii de activitate a Asociaţiei Evanghelistice Billy Graham, mai multe materiale publicitare au fost deja mediatizate pe online și pe marile canale tv americane. Între ele se află și o serie de imagini și înregistrări video foarte rare din cadrul vizitei lui Billy Graham în ţările din fostul bloc comunist est-european. Un clip cu titlul „Am spus Da" prezintă imagini unice din ţara noastră, inclusiv mărturia Monicăi Stuparu, o româncă ce a răspuns apelului la convertire făcut de Billy Graham în 1985, în Timișoara.

    În acel an Monica Stuparu era o tânără comunistă, membră a PCR. Decizia ei de a se converti la creștinism, într-o ţară în care ateismul era la putere, a pus-o în faţa unei serii întregi de riscuri: acela de persecuţie, de a-și pierde locul de muncă. După 23 de ani când reprezentanţii asociaţiei s-au întors în România la Franklin Graham Festival, Monica Stuparu a activat ca consilier din partea echipei române. „Privind înapoi, îmi dau seama că Dumnezeu a vrut ca eu să fiu acolo, să particip la acel program divin", afirmă Monica Stuparu privind înapoi la anul 1985.

    Astăzi, în urma susţinerii la nivel mondial, BGEA activează în întreaga lume, atât prin programe de evanghelizare în masă, televiziune, radio, internet cât și prin instruire evanghelistică pentru a pregăti alţi predicatori. Billy Graham (n. 1918) este probabil cel mai cunoscut evanghelist contemporan, fiind predicatorul și consilierul multor președinţi ai Americii. Autor al multor titluri care au ajuns best-seller, el este în mod constant în topul Gallup „Cei mai admiraţi 10 oameni ai lumii". A fost pe coperta marilor reviste ale lumii Time, Newsweek, Life. Acţiunile de evanghelizare pe care le-a susţinut în lume au inclus prezentări atât în în marile biserici ale lumii dar și în zonele secularizate, cum ar fi Madison Square Garden. Începând cu anul 1977 lui Billy Graham i s-a permis accesul în acţiuni creștine și în ţările comuniste. Din anul 2000 fiul său Franklin Graham a preluat conducerea BGEA.