Top 10 al frământărilor omenirii

816

Motorul de căutare Ask.com a făcut recent topul celor mai des întâlnite „întrebări fără răspuns" ale utilizatorilor săi. BBC notează că între cele mai dilematice probleme ale omenirii se află două întrebări existenţiale, fără a lipsi însă și frământările cotidiene de divertisment.

    Atunci când un computer super-performant a fost întrebat „Care ar fi soluţia pentru eliminarea războaielor", după ce a analizat datele ce i-au fost puse la dispoziţie, a emis următorul răspuns „Omorâţi toţi oamenii". Indiferent de performanţele lui, orice computer are și limite, iar motoarele de căutare nu fac excepţie de la regulă.

    Conceptul motorului de căutare Ask sau Ask Jeeves (Întreabă-l pe valet) s-a bazat pe ideea de a răspunde la întrebările utilizatorilor mai mult decât căutând după cuvinte cheie. Practic căutările pe Ask sunt întrebări puse în limbajul cotidian, parte a comunicării obișnuite.

    Ask.com primește lunar peste 16 milioane de solicitări de răspuns, în ultimul deceniu fiind adunate peste 1,1 miliarde de întrebări din partea utilizatorilor. La aniversarea a 10 ani de activitate, Ask a realizat topul primelor 10 întrebări fără răspuns. Deși în topul sunt și întrebări care îţi stârnesc râsul, între ele se regăsesc în special chestiuni existenţiale, de viaţă și de moarte.

    În ultimul deceniu topul celor mai problematice întrebări arată astfel:

    1. Care este sensul vieţii?

    2. Există Dumnezeu?

    3. Se distrează mai bine blondele?

    4. Care este cea mai bună dietă pentru slăbit?

    5. Există viaţă în spaţiul extraterestru?

    6. Cine este cel mai faimos om din lume?

    7. Ce este aceea dragoste?

    8. Care este secretul fericirii?

    9. A murit Tony Soprano? (personaj de film, cap al mafiei)

    10. Cât de mult voi trăi?

    Site-ul a anunţat că a lansat și o pagină pentru întrebările „care nu au primit răspuns" pentru a oferi utilizatorilor ocazia împărtășirii răspunsurilor lor. Cele 10 întrebări și răspunsurile utilizatorilor sunt disponbile pe www.jeevesunanswerables.com.