Banca Vaticanului este investigată cu probe în acuzaţia de spălare de bani

65

Banca Italiei a declarat marţi că autorităţile investighează Banca Vaticanului cu privire la posibile violări ale regulamentelor privind împiedicarea spălării de bani. Vaticanul s-a declarat „perplex şi uimit" de acţiunile autorităţilor, într-un comunicat al Sfântului Scaun afirmându-se că urmăreşte „o completă transparenţă" în operaţiunile financiare.

    Totul a pornit de la o bancă italiană ce a atras atenţia băncii centrale a Italiei. Motivul a fost dat de două tranzacţii care păreau a nu se supune regulamentelor antispălare de bani. Banca Vaticanului a făcut două transferuri de 20 respectiv 3 milioane de euro, fără a oferi informaţiile necesare care îi sunt cerute. Vaticanul nu este parte a Uniunii Europene, iar operaţiunile băncii se desfăşoară în afara legislaţiei UE, ca atare trebuie să ofere mai multe informaţii cu privire la tranzacţii decât celelalte bănci ale uniunii.

    Corespondentul BBC la Roma susţine că Banca Italiei a oferit informaţia autorităţilor financiare după ce Banca Vaticanului a făcut cele două tranzacţii către două bănci italiene diferite. Sumele urmau să fie transferate dintr-o bancă mai mică, Credito Artigianato. Plata de 20 de milioane urma să ajungă la JP Morgan din Frankfurt, iar plata de 3 milioane la Banca del Fucino. Banca Vaticanului nu a reuşit să informeze autorităţile cu privire la provenienţa banilor deşi un comunicat oficial arată că „Sfântul Scaun este preplex şi uimit de iniţiativele procurorilor din Roma, considerând că informaţiile necesare sunt deja disponibile Băncii Italiei."

    Instituţia financiară a Bisericii Catolice este „cea mai secretă bancă din lume", susţine expertul în spălare de bani Jeffrey Robinson, citat de CNN. Autor al cărţii „Spălătorii de bani", Robinson afirmă că nu ştie nimeni câţi bani controlează banca, pentru că veniturile Vaticanului includ vaste proprietăţi. În SUA un proces intentat de supravieţuitori ai Holocaustului a fost pierdut în momentul în care judecătorul a considerat că Banca Vaticanului are „imunitate suverană".

    Banca Vaticanului este cunoscută oficial sub numele de Institutul de Opere Religioase, fiind înfiinţată în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Instituţia a mai fost atrasă într-un scandal în 1982 când guvernatorul ei, arhiepiscopul Paul Marcinkus, a fost arătat ca implicat în prăbuşirea celei mai mari bănci private a Italiei, Banco Ambrosiano. El nu a fost niciodată arestat, dar scandalul a căpătat nuanţe dubioase când doi dintre executivii săi au fost ucişi.