Evreii ortodocși vor celebra 4 iulie fără muzică

291

Mulţi evrei ortodocși își vor închide televizoarele și vor evita muzica live cântată pe 4 iulie, ziua naţională a Statelor Unite, care va pica anul acesta în perioada de trei săptămâni de comemorare a distrugerii Templului de la Ierusalim.

După cum se întâmplă la fiecare aproximativ trei ani, Ziua Independenţei SUA se va suprapune anul acesta cu perioada de comemorare a distrugerii primului şi celui de-al doilea Templu evreiesc, în 586 î.Chr. și respectiv 70 d.Chr. În timpul celor „Trei săptămâni", cuprinse anul acesta între 25 iunie și 16 iulie, evreii ortodocși evită muzica live, iar în ultimele Nouă Zile se supun la restricţii chiar și mai stricte, explică Reigion News.

 Unii dintre evreii ortodocși plănuiesc totuși să privească focurile de artificii, cum este și cazul Danielei Weiss-Bronstein, care afirmă că focurile de artificii la care ea plănuiește să asiste anul acesta, în Great Neck, New York, nu sunt însoţite de muzică. Dacă, totuși, ar fi fost, ea ar fi ajuns după concert sau ar fi stat suficient de departe încăt să poată privi focurile de artificii fără să audă muzica. „Cred că e important, în special pentru un evreu religios, să respecte și să comemoreze ziua de 4 iulie și tot ce înseamnă ea", afirmă Bronstein.

Rabinul Eliyahu Fink, de la Pacific Jewish Center, din statul California, afirmă că vederea conform căreia toate lucrurile agreabile trebuie evitate în timpul Celor Trei Săptămâni e „foarte extremă". „Fiecare trebuie să decidă în dreptul lui cu privire la cum simte că ceea ce face îi va afecta abilitatea de a purta doliu într-un mod adecvat în această perioadă", a conchis el.